DLala Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9530
A kérdés nem TKD "harcos"-ra vonatkozott, hanem a lábra általában. Szerintem eleve reménytelen amit a sifu mond, mert négy végtagot lehetetlen egyszerre szemmel ellenorizni. Eloször annak kellene eljutni a tudatig, hogy rúgás lesz a (mondjuk) bal lábbal. Ezután a szemnek fókuszálnia kellene az ellenfél bal térdére, ez is ido míg átáll, ekkor már nagy sebességgel közeledik a rúgó láb és nem sokat lehet tenni. Nincs tehát arra ido, hogy az ellenfél bármely kitüntetett végtagját nézegesd.
Ergo rossz lehetett a kérdésfeltevés...

Amúgy nagyon jól mondja a sifu, nagyon is érdemes a távolsággal operálni. Csak azt lehet, mert a TKD-s hatótávolsága nagyobb (inkább messzebbrol, lábbal dolgozik és kerüli a belharcot, amikor a Te stílusod érvényre juthat) ! Alaphelyzetben is legalább fél méterrel, de jobb, ha abból indulsz ki, hogy az általad megszokott küzdotávolság +1 méter az már életveszélyes. Kibillenteni az egyensúlyából meg akkor lehet, ha képzetlen vagy hülye az ellenfél. Ezért használ pl. ugrásokat/beugrásokat és ezekbol kombinációkat.

Na mindegy, ha legközelebb találkozunk, kivesézzük megígérem.

Ti így beszéltek egymás között, hogy ilyen meg olyan harcos? Spec. én nem tartom magam annak. Harcos az aki harcol. Az én (TKD) alapvetésem pedig megakadályozni a harcot. Valamilyen fogalomleírást légyszi, mert így nem tudom hova tenni.

Előzmény: Fődhözragatt (9523)