kerub Creative Commons License 2001.03.22 0 0 106
LvT

Semmi féle veszélyes vizekre nem akarom terelni a beszélgetést az a véleményem, hogy mindenki legyen büszke arra, amire úgy érzi, joggal lehet.
A cigány témában van jó néhány hozzászólásom, keress rá, és azt fogod tapasztalni, hogy pontosan a veszélyes vizekről igyekszem visszaterelgetni itt-ott a vitát.
A szlovák és a cigány etnikum változatlanul állítom nem hasonlítható össze.

Miután a családom a felvidéken élt egy bizonyos idő óta kisebbségben és vannak még most is ott élő tagjai hát ismereteim nem légből kapottak azokról a viszonyokról, amelyek oly annyira jellemzőek a határon kívül rekedt magyarok „világára”. (Ujságot olvasol)

Azt, hogy „Magyarország egy olyan hely ahol ……” mondatot azért is ragadtam ki mert valami elégedetlenséget éreztem ki belőle, bíztam is , hogy kifejti részletesen a leírója.

Így amikor a Magyarországon élő Szlovák kisebbség szomorú sorsáról példálódzik valaki, akkor igyekszem higgadtan reagálni.
E-topi gazdája adott már tanúbizonyságot -javarészt történelmi ismeretek terén- felkészületlenségről én magam úgy hiszem a válasz most is valami hasonló dolog miatt maradt el.
Látod hézagos felkészűltségnek én sem vagyok híján mert a tengerpart menti vándorlásra utaló „ báro páji”-t csak most másodszorra - miután a Hütterer-Mészáros–ban utána néztem- sikerült csak helyesen leírnom (bāro pāji) amiért itt és most elnézést kérek.

Az őshazától távol élő etnikum én úgy gondolom, mégis hátrányosabb a helyzetben van a szomszédos Szlovákia közelében itt élőkkel összevetve, az anyanyelven sugárzó televízió, és/vagy a rádió ill. itt a közelben a szomszédban nyomtatott sajtó elérhetősége ugyanis nem elhanyagolható tényezők.

A németek szlovákok egymás mellett éléséről érdekes pozitív adatokat gyűjthetsz Miskén és a szomszédos Hajóson.

Évtizedek óta járok Baranyába O-faluba ahol a Mária Terézia betelepítette svábok meg tudták őrizni nyelvüket sőt konzerválták is és a cserepes népművészeik még a régi mintákat is sikeresen megőrizték a gyönyörű tányérjaikon.
Soha nem hallottam elégedetlen panaszos szót az ott élőktől még akkor sem amikor csak a németországi rokonok jöhettek de ők még nem utazhattak ki a látogatásokat viszonozni.

A pédáimal csak azt a téveszmémet akartam alátámasztani, hogy a kis falvakban az emberek és ez még a Felvidéken is igy van jól megvannak egymással baj ott kezdődik ahol a politikusok és a rosszszándék egymásra talál.
Most például Kassán…

Üdvözöl: Kerub

Előzmény: LvT (104)