oncogito Creative Commons License 2001.03.20 0 0 247
"Az a próbatétel hiú ábránd, miszerint megértjük az állatok nyelvét ugyanis ilyen nem létezik!"

Olvastad Konrád Lorenz (állatpszichológus) Salamon király gyűrűje c. könyvét? Ajánlom.
Azon kívül pl. a kutyaiskolák pont ezen az elven működnek. Érdemes egyszer részt venned egy-két alkalommal ilyen helyen is.

"minden próbatételem az emberi viselkedéssel próbálja összehasonlítani az állatokat mert erről szól ez a topic!"

Én viszont arról próbállak meggyőzni, hogy létezik másfajta tudatos viselkedési forma, mint az emberé. Az emberi tudatosság nem egyetlen létező bizonyosság.
Pontosan tudom, hogy az állat másként látja a világot, mint mi emberek. De az értékelése, a reakciója ettől még tudatos.
Azon kívül pedig az állatok nagyonis bonyolult dolgokat képesek közölni egymással, gondolj pl. a méhek "beszédére", amivel közlik egymásnak a megközelítendő célt. A testbeszéd is beszéd, azon kívül pl a delfineknél, halaknál hangullámok a beszéd lényege és még biztos sokminden más is van, mint amiről legalábbis én tudok.
És ráadásul ezt még az is tetészi, hogy hasonlóan az embereknél azonos fajnál is más "tájszólásban" lehet csoportok, családok, falkák szerint.

A kutyás példámat nem óhajtom letesztelni az agóniámmal! :-))))
Viszont az biztos, hogy mindkét ebem teljesen tisztában van azzal, hogy mikor alszom ténylegesen, ill. mikor csak csukott szemmel, de ébren. Reggel pl. tévedhetetlen biztonsággal megállapítják, hogy ébren vagyok, bár a szemem még egyáltalán nem nyiottam ki. Azonnal odajönnek, üdvözölnek és már sürgetik a reggeli sétát. Addig azonban, amig alszom, ők is teljesen nyugodtak. Még sosem tévedtek ezügyben.

oncogito

Előzmény: Thoughts (246)