oncogito Creative Commons License 2001.03.20 0 0 245
Üdv !

"Egy percig se gondoltatok arra, hogy esetleg "Ti" vagytok azok akik saját érzelmeitek, gondolataitok természetességébők kifolyólag képezelitek azt, hogy azzal a képességgel az állatok is rendelkeznek??? "

Dehogynem. Csakhogy szinte minden dologgal így van az ember amit még nem ismer és ki akar próbálni. Van egy elképzelése, aztán majd meglátjuk...

Viszont az még szerintem neked nem jutott eszedbe, hogy miért van az, hogy minden "próbatételed" az emberi viselkedést próbálja tesztelni az állatnál?
Ujra leírom.
Szerintem is igaz, hogy szellemileg fejlettebbek vagyunk az állatnál, de a nagyonis másfajta viselkedése, kommunikációja egy nagyonis másfajta gondolkodást (!) takarhat, aminek a minőségéből nem von le semmit az, hogy alacsonyabb foku.
Tehát ösztönösséget csak a reflexek esetében látok, akár az embernél.

Igazi próbatételt akkor tudnék bizonyítottnak elképzelni, ha előbb mi tanulunk meg valamelyik állat "nyelvén", akkor tudjuk megértetni vele, hogy mi hogy gondolunk valamit, aztán le is tudjuk fordítani az erre vonatkozó válaszát.
Mindaddig csak azt tudjuk bizonyítani, hogy nem az emberhez hasonló a gondolkodásmódja.

Hiszen az érzelmek jelenlétét az állatnál nagyonis sok ember elismeri. Az érzlemek pedig valamilyen tudatos cselekvést és reakciót feltételznek.
Ezért aztán mégiscsak jobb lenne az érzelmek megfogalmazása, bizonyítása, "fülön csípése" révén megközelíteni a viselkedés értékelését.

Azon kívül az is kétségtelen, hogy az állatoknál egyéniség is sokrétü.
Maradnék példa felhozásnál a kutyáknál, azok között kicsit jobban eligazodom.
Van olyan is, amelyik valóbannagyonis ráérez a környezet hangulatára, és reagál is rá a maga módján, vagy kedve szerint.
Viszont hallottam olyanról is, amikor a gazdi vacsora közben egy csirkecsont miatt fuldoklani kezdett. Valóban egy hajszál választotta el a tragédiától. És közben mit csinált a kutya, aki egyedül volt vele a lakásban: lekapta az asztalról a maradék csirkehúst és kényelmesen elfogyaszotta! :-[

Az egyéni viselkedés is tudatosságot feltételez. Mert hiszen genetikailag egyformák a fajok, egyforma viselkedésü ösztönlényeknek kellene lenniük - ha nem lenne egyéni döntési képességük.
Az pedig valahonnan ered...

oncogito

Előzmény: Thoughts (244)