Bosambo Creative Commons License 2001.03.16 0 0 437
Hello!

Lehet mérgelődni, szörnyülködni, vitatkozni, moralizálni a mai egészségügy helyzetéről, aktuálisan a „Fekete Angyal”-ról, de az alábbi cikkben szereplő, hippokratészi esküt tett orvosok hozzáállása, álláspontja is megér egy misét:

Bocsánatkérésre vár az áldozat özvegye
2001-03-13 (a nyomtatott MH cikke)

Elveszítette a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem azt a műhibapert, amelyet annak a férfinak az özvegye indított, aki a nem megfelelő orvosi ellátás következtében műtét után meghalt. A beavatkozást 1997-ben Bartha László, Szeged jelenlegi polgármestere végezte.
Ítéletet hirdetett nemrégiben a Legfelsőbb Bíróság abban az orvosperben, amelyet Toppantó Tiborné indított férje halála miatt a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem ellen. Az özvegy férje 1997-ben egy baleset során csonttörést és léprepedést szenvedett. A sérült lépet eltávolították. A beteg állapota javult, majd két hét elteltével hirtelen romlott, és beállt a halál. A boncolás szerint tüdőembólia lépett fel.
Toppantóné feljelentést tett "foglalkozás körében elkövetett gondatlan emberölés" miatt a férjét műtő Bartha László sebészorvos ellen, aki jelenleg Szeged polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő; a rendőrség azonban megszüntette a nyomozást.
Ezt követően az özvegy immár a városi főügyészséghez nyújtott be panaszt, amelyben azt állította, hogy férje élete megmenthető lett volna, ha megfelelő véralvadásgátló szert kap. Ekkor indult polgári per a SZOTE ellen, amelyben a Csongrád Megyei Bíróság igazat adott a felperesnek, és kimondta: a sérültet nem kellő gondossággal látták el, s ez halálához vezetett. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta.
Bartha szerint ő nem érintett az ügyben. Mint mondja, a vádiratban sem szerepel a neve. A per az orvosegyetem ellen indult, ahol orvoscsoport dolgozik minden egyes esetnél.
Az özvegy a Magyar Hírlappal azonban közölte: a műtétet Bartha László végezte. Kétszer is beszélt vele telefonon - tette hozzá Toppantóné, aki úgy gondolja, az lenne a minimum, hogy Bartha bocsánatot kér a családtól.
Baradnay Gyula, a Csongrád Megyei Orvosi Kamara elnöke szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése ellenére nem történt műhiba, ugyanis sehol nincs kötelezően előírva, hogy a műtétek után véralvadásgátlót kellene beadni a betegnek.
Bartha Lászlót sem az önkormányzat sajtósa, sem lapunk nem tudta napok óta elérni, faxüzenetünkre, amelyben véleményére voltunk kíváncsiak, nem reagált.

Kunstár Csaba

Üdv.:
Bos