M62 187 írta:
> A védelem ideje 15 év! Itt a törvény külön is megemlíti a
> szakmai fényképeket és filmeket. Vagyis a Fialovits-képek
> már nem védettek, azok szabadon terjeszthetők még akkor
> is, ha azon szerepel a készítő neve,
Elnézést, hogy belepofázok, hiszen nem ismerem a magyar jogot, nem vagyok jogász, csak kicsit beleolvastam a nemzetközi szerzöi jogba. Csak igazságérzetem van, de azt már volt alkalmam tapasztalni, hogy annak semmi köze a joghoz :-(((
A legtöbb megállapításoddal egyetértek, azt hiszem azonban, hogy a Fialovits fotókkal kapcsolatban nincs igazad. Az igaz, hogy a 15-éves védettség lejárt, de ez csak az _eredeti_ fotók leközlésére vonatkozik. Tehát ha van eredeti Fialovits negatívod, akkor azt közölheted. Más azonban a helyzet a könyvben megjelent fényképekkel. Egy könyv (nemzetközi jog szerinti) védettsége a szerzô halála után 60 (?) évvel jár le. Ez vonatkozik a gyüjteményes munkákra is, amelyek mások műveit mutatják be. Pl. nem adhatsz ki könyvet a Guggenheim múzeumban vagy a Louvre-ban kiállított képekrôl, jóllehet a készítôjük már sok száz éve esetleg meghalt. Azonban te magad nem mehetsz oda lefényképezni - azt nem engedik már egy jó ideje, a katalógusból meg más könyvekbôl pedig nem másolhatsz a fenti korlátozás miatt.
Van azonban egy érdekes kitétel - amit magam sem értek vonatkozásaiban és részleteiben - pedig az ördög itt is valószínüleg ezekben rejlik. Nem vonatkozik a védelem reklámanyagokra, prospektusokra. Tehát a Ganz prospektusaiból elvileg lehet másolni - de mondom, ez egy kényes téma, hiszen nehéz pontosan körülírni, hogy mik tartoznak ide.
Az Internetre az egész egy kicsit furcsán vonatkozik. Itt az az alapállás, hogy aki a Webre felrak valamit, azt eleve közfogyasztásra szánja. Tehát azt csak egész speciális esetben lehet megtiltani, hogy valaki a te oldaladra linket rakjon (pl. megtilthatod, ha ezzel téged, vagy a termékedet negatív színben állítja be, negatív reklámot csinál - erre már volt egy pár ítélet Németországban), de nem vagyok abban biztos, hogy írást vagy képet egyszerűen lemásolhat és a saját lapjára tehet. És úgy tudom, de errôl már vitatkoztunk etwg-vel, hogy a jogi vita itt független a perértéktôl, azaz ha valaki lop tôled, nem kell bizonyítanod, hogy ezzel mekkora kárt okozott neked.