Szélkiáltó Creative Commons License 2001.03.11 0 0 30
Üdvözlet a fórumnak!

Mandrake 7.2-es Linux van a gépemen, és mondhatom, hogy - sokat ugyan nem próbáltam ki, de - eddig ez a legkellemesebb verzió, ami megfordult a gépemen. Azért persze adódnak problémáim, de a legtöbbet megpróbálom megoldani magam, a könyvek, a Help-ek és persze a Linux-os fórumok szorgalmas olvasásával.
Most azonban egy olyan problémáról szeretnék írni, amiről nem olvastam még sehol, ezért itt közzéteszem:

A file-kezelőben, ha a Windows 98-as partíciómat nézegetem, a file- és könyvtárnevekben az ékezetes betűk vagy egyáltalán nem jelennek meg, vagy mindenféle különös karakterek állnak a helyükön.

Ha a Linux-os partícióm file-rendszerében létrehozok egy könyvtárat, vagy egy állományt ékezetes betűkkel, beleértve az "ű", "Ű", "í", "Í", és a "ő", "Ő" betűket is, ékezethiba nélkül lehet őket olvasni, látni és használni.

Ha a Linux-ból Win98-as partíción megpróbálok egy ilyen olvashatatlan karaktert kijavítani egy állománynévben, látszólag elfogadja, de a Win98 legközelebbi scandisk-je logikai hibát jelez a javított állománynév esetében.

Már mindent kipróbáltam a fontok körül, a teljes Windows-os truetype-készletet importáltam (hála a DrakFont programnak), használtam, de a helyzet nem változott semmit sem. Zavar, mert a Mandrake 7.0 óta már-már hozzászoktam a helyes magyar írásmegjelenéshez, ami a közelmúltig elég nagy probléma volt a Linux esetében (is).

Egy másik gond, ami a StarOffice 5.2-essel kapcsolatos. Ez a program Linux alatt ismeri is , meg nem is, a truetype fontokat. A szövegszerkesztőben például nem ajánlja fel őket a font-listán, de ha név szerint beírom valamelyiket (pl. Arial CE, vagy Times HU) akkor használja és helyesen is működik minden. A táblázatkezelőben és a rajzolóban pedig megjelenik az összes truetype font a fontlistán.

Ugyanezen elv szerint az alapértelmezett font beállításánál, és a font helyettesítés menüpontban sem kapom meg őket a listán, viszont elfogadja bármelyiket, ha név szerint beírom őket!

Tud valaki valamilyen megoldást ezekre a kérdésekre?

Ha igen, előre is köszönöm!