vurugya Creative Commons License 2001.03.01 0 0 83
GZ, ezek súlyos esetek. Katasztrófák! A négy közül szerencsére csak a diák leírt protoípusával találxtam.

A jogtalanul sértődött diákot nem annyira nehéz helyreigazítani, aki jogosan sértődik meg, annak meg - esetleg fél nap rágódás után - azt kell mondani, hogy bocs. (Persze, van, hogy ez is kevés... pl. egy ofő nagy kárt tud tenni egy diák lelkivilágában...)

Borzi, újra elmondom, hogy tanárok pályára való alkalmatlanságáról csak akkor javaslom, hogy beszélj, ha az egész élete nyitott könyv előtted. Neked is rosszul esne, ha a munkádban elkövetett hibákért rögtön az egész szakmádból ki akarna valaki rekeszteni. Vagy mondok más példát: ez ugyanaz, mintha a gyereked egy területen nem lenne sikeres és amiatt teljesen ostobának tartanák. Ez mostanában divatduma, hogy ha baj van egy tanárral, akkor rögtön "a pályára alkalmatlan" jelzővel kell ellátni. Én óvakodnék ettől, még ha igazat adok is Neked abban, hogy a leírt esetekben a tanárok hibáztak. (Feltéve, hogy a tényeket ők is ilyennek látják. Ha nem, akkor itt van, hogy hogyan is volt valójában. Értek a matekhoz tanítom, tehát valamelyest megalapozott a véleményem arról, hogy a matektanár hibás-e. De ehhez tudnom kéne, milyen tananyag volt, hogyan adta le a tanár és mit mondott a szülőin.)

Voltam én a régi iskolámban DÖK segítőtanár (Nem gyerekvédelem, hanem érdekvédelem). Rágom a körmöm. Emiatt nem lehettem volna azon a poszton?

A tanárok mind undorítóak, ha jobban megfigyeljük. Nekem a lábom nem mindig jószagú, hiányzik fogam is, ez látható, amikor nevetek, és a hajam állandóan borzolt. Amikor hangosan beszélek, akkor néha nyálcseppek hagyják el a számat, de ez megfigyelhető mindenkinél, aki hangosan beszél sokáig, nemrég olvastam erről, hogy a legnagyobb színészek is köpködnek a színpadon. Ja és néha köhögök, prüszkölök órámon, az orromat is fújom, volt, hogy a diákoktól kértem zsebkendőt. És gyakran krétás a kezem. Azt várják el a tanároktól, hogy anyagtalanok legyenek, mint az angyalok? Vagy sterilek, mint az orvosok? Egy csomó tanár még nálam is visszataszítóbb kinézetű. Régvolt osztályfőnökömnek, mikor beszélt, mindig nyálmaszat volt az ajkai között. Van tanár, aki könnyen izzad. Van olyan, akinek csonka a keze meg aki járás közben vonszolja a lábát. Gondolod, hogy ettől nem undorodik egy csomó gyerek? DE IGEN! És fél füllel hallom, ki is mondja a gyerek. Nem tudok jobbat, a tanári szakokon vizsgálják meg, hogy a leendő tanár kelthet-e bármi miatt is undort. Nem lenne sok tanárunk, de azok olyanok lennének, mint a Barbie-babák.

Bocs, most túlpörögtek a gondolataim, de hát ez a véleményem. Annyiban igazat adok, hogy a diák előtt ne rágja véresre a tanár, ezt állja meg, türtőztesse megát (ahogyan én is igyekszem...)Meg kell mondani neki valahogy finoman. De hogy emiatt alkalmatlan a funkciójára - az erős túlzás.

Ha egy csínyt x gyerek követ el, akkor azt az y darabot fogják megbüntetni, (y

A folyosóügyeletesek intézménye egy baromi hülye találmány. Felelőssé tehetők bármiért, ami a folyosón van, akkor is, ha a folyosón egyszerre két helyszínen lenne tennivalója. Ha ügyeletes, egyszerre felel a folyosó összes termében történő dolgokért, a fiú és lány(!) WC-ben és az egyéb termekben zajló dolgokért. (Naná hogy az egyik WC-t nem fogja ellenőrizni! Még szerencse, hogy fiú vagyok, s reménykedhetek, hogy a lányban azért nem történik semmi ciki...) Továbbá: a folyosóügyeletesnek is ezer dolga van a szünetekben, mint mindig mindenkinek, nem mindig tud kinn lenni. Természetesen ezért el kell vigye a balhét is.
Ha az említett esetben gond volt a folyosón, elképzelhető, hogy a folyosóügyeletest már felelősségre is vonták - de az nem a szülőre tartozik!

Ugye, nem gondolja senki, hogy a randalírozó diákok büntetését is a folyosósnak kellene kapni?

Polgártársnak majd később felelek, bocs, hogy hosszú voltam.

vu