RogerWilco Creative Commons License 2001.03.01 0 0 477
Hali!

Néhány tapasztalat csuklóból, lehet, hogy már volt, akkor bocs

KELA, orvos, stb

KELA kártya nélkül nemigen lehet meglenni, ha bármilyen eü. probléma van (kivéve, ha vastag a hitelkártyád :-)). Gyógyszertár receptre írt gyógyszerre kéri, ha nincs teljes árat fizetsz, ha van, akkor támogatottat. Orvosi ellátás - az állami/önkormányzati elvileg ingyenes, gyakorlatilag a kórházban bennfekvés esetén 120 (?) FIM/nap a díj, bármit is csinálnak veled (szívátültetés, agymütét, tökmindegy) Maszek - fizetsz rendesen, a KELA a saját taksája szerint _útólag_ térít 60%-ot (saját taksa =/= orvosnak fizetett!) Nekünk a gyerekeknek van külön biztosítása, azaz a maszek orvost is fizeti (maszek = nem kell várni) Mivel igencsak "fülesek", sokszor áldjuk az akkori eszünket

Amíg nincs SOTU (szem.szám) addig nem tudsz igazán bankszámlát sem nyitni (ez nem biztos, hogy igaz, de bankkártyát, hitelkártyát biztos nem kapsz), anélkül pedig a fizut sem kapod. De ha van munkavállalásid, akkor sotu is van (aszerint fizeti a munkaadó a bérmellékköltséget)

Tartózkodási engedéy (újítás)
Mindenképpen Bp-n kell az elsö munkavállalásit beszerezni!! Azután itt lehet hosszabbítgatni.

"Sajnos" csak ötévente kell útlevéllejáráskor/ -váltáskor foglalkoznom vele, ezért nem friss az infó. A helyi zsaruk intézik, teljesen városfüggö. Legutóbb Lahtiban laktunk, akkor 1 hét alatt megvolt. Jövöre meglátjuk, Vantaa mit tud produkálni. Állítólag Hki a leglassabbak egyike.

Ha a finn nem beszél, az a normális állapotja. Majd ha lesz valami konkrét mondanivalója, megszólal. De lehet, hogy csak saját idegen nyelvtudásában bizonytalan.

Nemigen foglalkoznak a másikkal, hagyják csináljon amit akar - pl. szomszédolás elég ismeretlen fogalmoként is. Ennek megvan az árnyoldala is, ha összeesel az utcán jópáran biztos kikerülnek, mielött valaki esetleg mentöt/rendört hív.

Munkahely - sokkal önállóbbak, mint Mo-n, ehhez igazodik a management is. Amíg csinálod a dolgod, nem szólnak bele mit,mikor csinálsz. Dicséretet ne várj, az, hogy jól csinálsz valamit, az normális, miért dicsérjenek ?

Fizetés - teljesen tabu téma, egymás fizetéséröl nem beszélnek, kollégák egymásét nem tudják. Mielött megállapodsz a fizuról, nézz körül mennyi a szakmában elfogadott színvonal. A legtöbb szakszervezet készít nagyon részletes statisztikát a fizetésekröl. Közgazdaszok - Ekonomiliitto, mérnökök - Insinööriliitto.
Ha csak 10.000 -et kérsz, amikor 20.000 is lehetne, akkor megkapod, nem fognak szólni, hogy bocs'! De ha 25.000 kérsz, amikor 12.000 a reális, akkor ott végeszakad a beszélgetésnek.

Bankügyek - mindent lehet interneten intézni (talán csak kölcsönt nem) bankfiókba menni sorbanállást jelent és drága.

Ilyenek jutottak eszembe, ha valamit tudni akartok még, kérdezzetek, próbálok válaszoni.

Előzmény: Törölt nick (457)