Egy úr az űrből Creative Commons License 2001.02.26 0 0 336
Idemásolom, amit tudok róla: (forrás: www.sporthirek.hu)

Amint arról korábban már beszámoltunk Németh Csaba miskolci hosszútávfutó február 14-én, Hollóházán nekivágott az 1100 kilométer hosszú Kék Túra útvonalnak, hogy vállalásának megfelelően 18 nap alatt teljesítse a távot. Németh Csaba túl van rekordkísérletének első hetén, ez idő alatt 450 kilométert tett meg a több mint tízezer méter szintkülönbséggel nehezített szakaszon.

Németh Csaba igen jókedvűen vágott bele vállalkozásába a múlt héten, amin az első nap kisebb útvonaltévesztése és az enyhe nátha sem tudott változtatni. Egyébként mókás közjátékkal kezdődött a túra; rögtön, ahogy Csaba elindult Hollóházáról, mellé szegődött egy kóbor kiskutya, aki kb. 15 kilométeren kísérte a magányos futót.

A második napon könnyedén vette a közel 60 kilométeres távot, amelynek egy részét egy sporttársa kíséretében tett meg. A Zemplént elhagyva még arra is maradt energiája, hogy segítsen az erdészeknek kiszabadítani a sárba rekedt terepjárójukat.

Ezután következett az első igazán nehéz nap. A csereháti szakasz nagyon nedves volt és a sár igencsak megnehezítette a sportember dolgát. Negyedóránként meg kellett állnia letakarítani a cipőjére ragadt sarat, ezáltal jóval lassabban tudott haladni a tervezettnél, ráadásul párszor el is tévedt. A nap végén kétségek merültek fel benne, hogy tudja-e a továbbiakban is teljesíteni a napi átlag 65 kilométeres távot.

A következő napon Csaba túljutott az első holtponton és sokkal könnyebben ment neki a futás.

Az ötödik nap is igen kellemes volt számára, aki szinte hazai pályán futott Bánkúton és a Bükkben, mivel sok ismerőse, tájfutó és hosszútávfutó barátja kísérte ezen a szakaszon.

De az első napok tapasztalatai alapján be kellett látnia, hogy ha napi 65 kilométer körül teljesít, nem tud másnapra regenerálódni.

- Az biztos, hogy mindig maratoni táv felett fogok teljesíteni, de az utolsó öt kilométer veszi ki legjobban az erőmet. Ha a kezdeti szakaszokon elhagyok néhány kilométert, az azt is jelenti, hogy a végén többet kell majd futnom. Az is előfordulhat, hogy 2-3 nappal többet töltök a kéktúra útvonalán, mint terveztem – nyilatkozta Németh Csaba ekkor.

A hatodik nap hét órát futást és -2, -4 fokos hideget hozott fenn a Mátrában a sportember számára. A legnagyobb gondot a szeles időben letört ágak kerülgetése jelentette; szinte dzsungeljárásra kényszerült, annyit kellett másznia, hajlongania.

A rekordkísérlet hetedik napján a sáros talaj ismét kisebb gondot okozott, de Hollókő és környékének szépsége, az ott élő emberek kedvessége erőt öntött a miskolci fiatalemberbe.

Amikor a helyiek megtudták, hogy mire vállalkozott csak csóválták a fejüket, és azt tanácsolták neki, hogy pihenjen és ne rohangáljon annyit, mert fő a nyugalom.

Azonban Németh Csaba még közel két hétig nem szándékozik pihenni...

Előzmény: Syd Barrett (334)