Vgaby Creative Commons License 2001.02.26 0 0 9
Szia Sergeant !

Már megtettem :)) Íme !

Csiszolás

Az agy finiseléséhez szükséges 180-as, 320-as, 400-as és 600-as finomságú nedves csiszoló papír. Az autókarosszériához való papírok nagyon jó minőségűek azokat célszerü használni.
Először a 180-as papirral csiszoljuk át az agyat, mindig szálirányban egyenesvonalban csiszoljunk. Érdemes egy parafa vagy egyéb anyagú csiszolófára helyezni a papírt az egyenletes felület elérése érdekében. Nagyon fontos, hogy soha ne csiszoljunk keresztben, a szálirányra merőlegesen mert nagyon csúnya nyomot hagy és nehéz korrigálni. Néhányszor tisztítsuk meg csiszolás közben a portól a csiszolópapírt.
Minden papírfajtával készre csiszoljunk mert visszatérni a durvábbra sok plussz munkát jelent.
Ha eltüntek a durva reszelő és egyéb nyomok az agy felületéről, áttérhetünk a 320-as papírra. Ezzel már szép sima felületet tudunk kialakítani, legalábbis szemre és tapintásra. Mikor úgy ítéljük meg, hogy simább már nem lesz a felület, portalanítsuk gondosan a munkadarabot és töröljük át alaposan egy közepesen nedves szivaccsal. Mikor kellőképpen benedvesítettük az egész felületet, szárítsuk meg gyorsan egy hőlégfúvóval vagy egy erősebb hajszárítóval. A hőlégfúvóval óvatosan bánjunk mert a magas hőmérséklet könnyen elszinezi a fát. Különösen a vékony éleknél mozgassuk intenziven a légsugarat. Mikor megszáradt a felület, meglepve tapasztaljuk, hogy az addig tökéletesen simának vélt felületünk nagyon hasonlít a csiszolópapírra. Nem kell kétségbe esni, ez természetes.
Csiszoljuk át nagyon finoman az egész felületet, mostmár csiszolófa nélkül. Mikor újra sima az egész, akkor ismételjük meg a nedvesítést- szárítást, csiszolást. Ezt a műveletsort addig kell ismételni míg a szárítás után teljesen sima felületet kapunk. Ha ez megvan akkor a 400-as papírral leheletfinoman csiszoljuk át a teljes felületet. Nagyon vigyázzunk a szennyeződések elkerülésére !

Pácolás

A kész fegyveragy színét pácolással tudjuk befolyásolni. Sokféle pácot ismerünk és használunk. Az agyakhoz én a szeszes pácokat ajánlom, bár nem teljesen autentikusak, de könnyü velük dolgozni és a szinválaszték is kielégítő. A készen kapható zacskós pácokat 4 dl denaturált szeszben kell feloldani. Szinte azonnal oldódnak, teljesen homogén oldattá. Érdemes próbacsikokat festeni egy az agy fájával megegyező tipusú fára.
Kerüljük a durva szineket és ne felejtsük el, egy bükkfából semmilyen pác hatására nem lesz dió vagy gyűrűs juhar !!!
A pác felhordható ecsettel, rongypamaccsal de akár szórással is.
Nagyon figyeljünk a felhordásnál az átfedésekre ! Ahova két réteg pác kerül, ott egy sötétebb csík lesz látható. Hagyjuk a pácot tökéletesen megszáradni a következő művelet előtt. Ha elégedetlenek vagyunk a szín intenzítással, átvonhatjuk még egy réteggel a teljes felületet, természetesen az előző réteg teljes száradása után.

Póruskitöltés

Ahhoz hogy tükörsima felületet kapjunk végeredményként, a fa pórusait el kell tömítenünk a végleges varnish vagy olajbevonat felvitele előtt.
Erre két módszert ismertetek, az egyik gyorsabb ez a filler használata,
a másik pedig teljesen autentikus, bár nagyon fáradtságos és hosszú.
Kezdem a gyorsabb eljárással. Kereskedelemben némi utánjárással beszerezhető a Birchwood-Casey amerikai cég "stock-filler" nevű készítménye natur valamint dió színben. Ezt az anyagot nagyon alaposan felrázzuk és egy darab durva ronggyal felkenjük a teljes felületre.
A kenést a rostirányra MERŐLEGESEN végezzük, nagyon erősen beledörzsölve a fába. Természetesen csak a külső felületeket dörzsöljük át, a lakatszerkezet és a cső alatti részeket felesleges. Hagyjuk az elkészült felületet 24 órán át száradni, ezután dörzsöljük át egy darab tiszta ronggyal, hogy a felesleget eltávolítsuk.
A másik eljárás a sellakal történő kitöltés. Ezt csak nagy gyakorlattal rendelkező profiknak ajánlom !
Két púpozott evőkanál lehetőleg friss sellakot feloldunk fél liter denaturált szeszben. A teljes oldódás csak másnapra várható, lehetőleg 2 óránként keverjük fel az elegyet. Az elkészült oldatot egy háromszegletűre hajtogatott nem szöszölő ruhadarabbal kenjük fel a felületre és hagyjuk 24 órát száradni. Ezután csiszoljuk át nagyon óvatosan az egész felületet a pácolásig, vagyis csiszoljuk le a sellakot. Nagyon óvatosan kell ezt végrehajtani részben, hogy ne sértsük meg a pácolt felületet, részben hogy a teljes felületről a sellakot eltávolítsuk, gyakorlatilag le kell mattitani a felületet. Ha ez megvan akkor tartsuk az agyat a fény felé úgy, hogy súrló fényben lássuk a felületet. Észre kell vennünk apró kis csillogó pontokat, nos ezek a pórusok amiket ki kell töltenünk. Mivel ezek mélyebben fekszenek a fa felületénél, megül bennük a sellak. Nos az előző műveletet 10-12-szer kell elvégeznünk mikorra a pórusok teljes mélységben kitöltődnek. Ez hatalmas munka, de a végeredménye sem mindennapi.
Aki ezt az eljárást végigviszi, biztos lehet benne, hogy ha értő kezekbe kerül a fegyvere, tisztelettel fognak adózni szaktudásának.

Finiselés

Ezzel az eljárással adjuk meg az agy végső felületét, éppen ezért ne tekintsük ezt egy festésnek vagy lakkozásnak. Ez annál sokkal összetettebb dolog. A végső bevonatot nem egyszerűen felkenjük, hanem felépítjük. Ezt a műveletet kellő alázattal és maximális odaadással végezzük, ne kapkodjunk vele, gondoljunk arra hogy amit most csinálunk az akár több évszázad múlva is kézbevehető és csodálható !
Aki nem tud ezzel az érzéssel azonosulni az vegyen kész fegyvert !
Nos, ennyi bevezető után rátérek a dolog lényegére.
A nálunk beszerezhető és minőségileg megfelelő anyag a Birchwood-Casey által gyártott TRU-OIL ! Ez fözött lenmag olaj némi Varethane-nal keverve. A Varethane a kötésgyorsító az elegyben. Magunk is elkészíthetjük 9 rész olaj és 1 rész Varethane-t kell elegyíteni. A kész keveréket jól zárható üvegben tároljuk , lehetőleg fejjel lefelé.
Kinyitás után az esetlegesen képződött kemény filmréteget maradéktalanul távolítsuk el, mert kötés után nem oldódik fel.
Rázzuk fel jól a keveréket és egy kis tégelybe öntsünk néhány ml-t.
A felhordáshoz ne használjunk semmilyen eszközt, kizárólóg az ujjainkat !
Vékony réteget vigyünk fel egyszerre és hagyjuk teljesen megszáradni. Ez 24 óra száradást jelent. Ezután 320-as papírral csiszoljuk át lehelet finoman az egészet. Itt nem cél a teljes bevonat eltávolítása, csak a minimális felületi egyenetlenségek megszüntetése. Ezután ujabb réteget hordunk fel és újra megvárjuk a teljes száradást, majd átcsiszoljuk. Ezt a műveletsort 10-12 alkalommal megismételjük. Ne keseredjünk el mert a csiszolások után az agy úgy néz ki mint a rút kiskacsa. Jussom eszünkbe, hogy milyen gyönyörű hattyú vált belőle is !
A 12.-dik csiszolás után még legalább két réteget fel kell vinnünk de ezeket már nem csiszoljuk. Mikor az utolsó réteg is megszáradt, és jól végeztük a munkánkat, egy gyönyörű sima csillogó fényes felületet látunk.
Ha ez megfelel az izlésünknek, akkor végeztünk, lehet összeszerelni a fegyvert. Ha nem szeretjük ezt a nagyon csillogó felületet akkor kenjük át egy réteg WAX-al, mely megszünteti ezt a ragyogást és egy gyönyörű selymes fényt ad az agynak. Azt tudni kell, hogy ez a fajta bevonat nem 100%-ig vízzáró, de természetesen víztaszító hatású.

Vgaby
Jó szórakozást !

Előzmény: Sgt. Elias (8)