rajony sixtus Creative Commons License 2001.02.26 0 0 40
Nem tudom, hogy mi az igazság, de nem az ujjamból szoptam:
„A borpárlat- és gyümölcspálinkafőző üstök és a hozzájuk tartozó berendezések szerkezeti anyaga már nagyon régi idők óta a réz (...). Újabb időben magyarázatot is kerestek rá, hogy miért vált be ilyen jól erre a célra a réz – azonkívül, hogy könnyen alakítható, és megmunkálása egyszerű (...). A forralás magas hőmérsékletén a (...) keletkező gőzelegyben fontos kémiai átalakulások mennek végbe, és ezt nagymértékben előmozdítja a réz katalizáló hatása. Történtek kísérletek arra (...), hogy pl. vassal helyettesítsék a rezet. Kitűnt azonban, hogy a vasüstökben főzött párlat minősége lényegesen gyengébb, s amellett egyes esetekben még kellemetlen ízű vegyületek is képződtek.” (Kmetty Gyula szerk.: Gyümölcsszeszipari kézikönyv. Műszaki K., Bp., 1965. 126. p.)
Előzmény: curvoisier (39)