rajony sixtus Creative Commons License 2001.02.21 0 0 36
Néhány észrevétel é javaslat a témához:
Szakirodalomnak jó pl. a Gyümölcsszeszipari kézikönyv, mindent elmond a cefrekészítésről és a főzésről is. De főzetni legjobb a községi szeszfőzdénél, mert ha mondjuk nem iszol többet egy évben 10 liternél (minek több?), annak az adója kb. 2000 Ft, kibőrhatod. Mert ha megfog a finánc, belefeketedel a büntetésbe.
A rézcső jobb az üvegnél, mert katalizáló hatása van, jobb lesz a pálinka. Az alumínium (pl. kukta fazék) viszont aggályos, abból tényleg oldódnak ki nem kívánatos dolgok. Ételt se főzz benne, legfeljebb a kutyádnak.
Élesztőnek ne pékélesztőt használjatok, hanem a mezőgazdasági boltban kapható gyümölcscefre élesztőt. Az nem csak elősegíti az erjedést, hanem védi is a cefrét az ecetesedéstől és rothadástól.
A jó cefre nem büdös, de ha már kifőtt, szúrós szaga lesz, arra jönnek a fináncok.
Cukrot keveset tégy bele, mert szaporítja ugyan a pálinkát, de rontja az aromáját (vagyis a mennyiség és minőség egyensúlyát kell megtalálni).
A legfontosabb: ha se tapasztalt ismerősöd, se szakirodalmad, se megfelelő készüléked nincs, akkor ne fogj bele, mert meghalhatsz.
Előzmény: irokéz (5)