cosmopoli Creative Commons License 1999.02.12 0 0 50
Kedves rezső,

Örülök, hogy nevem, emailem s hozzászólásom révén ilyen jól be tudsz határolni engem. Bevallom, ez nekem ritkábban sikerül magammal kapcsolatban.

Amúgy valóban elnézésedet kérem, mert félreértettem azt amire te a valóságban reagáltál.
Bocs.

Ami viszont a magyarkodás vádjának kérdését illeti, részben ellent kell mondanom. Az én személyes tapasztalataim szerint ugyanis korántsem tipikusan magyar jelenség, hogy egyesek kritikusak, elutasítóak, esetleg teljesen indifferensek saját nemzeti szimbólumaik, szent történeteik, stb. iránt. (Csak ha a müvészeknél maradunk, minden országban találsz olyasvalakit, aki éppen az ilyen szimbólumok átalakítása, karikírozása révén igyekeznek valami újat mondani, ezek a müvészek már ilyen renitens fajta.)

Az sem kizárólag magyar jelenség, hogy egyesek úgy vélik, hogy mások eltúlzottan hivatkoznak nemzeti voltukra, esetleg éppen sekélyesen, minden valódi tartalom nélkül, mintegy frázisként elcsépelve azt aminek pedig valóban lehet értéke. Mert a magyarkodás vádja szerintem valami ilyesmiről szól, legalábbis a szó jelentését én csak igy tudom felfogni.

Nem tudom, hogy más nyelven létezik-e olyan mint németkedni, vagy angolkodni, vagy éppen románkodni de hát lehet hogy a mi nyelvünk ennyiből játékosabb (rögtönzött felmérésem alapján román és orosz ismerőseim azt modták, hogy mintha volna valami ilyesmi szavuk, de nem jut eszükbe - a jelenséget viszont ismerték).

Abban viszont valószínüleg egyetértünk, hogy nálunk az elmúlt negyven évben a hatalom kicsit másképp viszonyult a nemzet ideájához mint akár némely szomszédunk. Ennek csak részben volt oka csúfosnak ítélt világháborús részvételünk, inkább arról van szó, hogy 56 után (melyet a hatalom a maga berkeiben alapvetően nacionalistának ítélt) a nemzeti ideológia direkt felhasználása nem igazán volt lehetséges (nem úgy, mint pl. Romániában). Hasonló helyzetben voltak amúgy a németek is, különösen a keletiek.

Hogy ebből a háttérből következik-e az, miszerint nálunk a nemzeti büszkeség kevésbé lenne szalonképeseb "egyes értelmiségi körökben" mint máshol, azt nem tudom. A kutya persze ott van elásva, hogy mit értünk magyarkodás, vagy éppen nemzeti büszkeség alatt. Tartok tőle, hogy mindenki máshol húzza meg a határt.

A Demokratáról szóló tippet kösz. Majd megnézem.

cosmopoli
Előzmény: rezső (48)