big l Creative Commons License 2001.02.19 0 0 682
MU: egy győzelemre a negyeddöntőtől

Kedden az Old Traffordon ismét összecsap az A-csoport két veretlen csapata, a Manchester United és a Valencia. A múlt heti döntetlen után Sir Alex Fergusonék bíznak benne, hogy sikerül megismételniük az egy évvel ezelőtti eredményt, azaz sima, háromgólos győzelmet akarnak aratni a spanyolok ellen.

A negyeddöntőbe jutást az angol bajnok ezzel a sikerrel már matematikailag is bebiztosítaná, hiszen üldözői közül mindegyik csapat találkozik még egymással, azaz nem tudnak annyi pontot szerezni, hogy kiszorítsák az angolokat az első kettőből. A hazai győzelemmel tehát borítékolható lenne a Ferguson-gárda nyolc közé lépése - sorozatban ötödször. Négyszer zsinórban az MU mellett már az olasz Juventus is eljutott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses fázisáig, de egymás után ötször még egyetlen klubnak sem sikerült ez a bravúr.

Nem hiába mutatta ki a Financial Times, hogy Európában a Manchester United emblémája ér a legtöbbet. A felmérés szerint - amely az eredményeket, a közönség létszámát, valamint a szurkolói hűséget ötvözi - a „vörös ördögök" megelőzik a Formula-1-es Ferrarit és McLarent, valamint a negyedik helyezett Real Madridot. (Igaz, az egész világot figyelembe véve az egyesült államokbeli Dallas Cowboys amerikaifutball-csapata áll az élen.)

A United tavaly Andy Cole, Roy Keane és Dwight Yorke góljával győzte le a Valenciát, előbbi kettő várhatóan ismét pályára lép a derbin. Ferguson ugyanis valószínűleg változatlan felállásban küldi a pályára tanítványait, az előre megadott kezdő csapat száz százalékban megegyezik a Mestalla-stadionban pályára lépővel. „Nem fogok nagy taktikai változtatást végrehajtani a csapaton, egyszerűen keményebben fogunk hajtani a győzelemért. Tudom, hogy a Valencia is ugyanezt teszi majd, ezért színvonalas csatát várok kedd este" - nyilatkozta a skót menedzser, akinek csapata az elmúlt napokban azon ritka hétvégéinek egyikét töltötte el, amelyen nem kellett pályára lépnie.

Szűk egy héttel a Mestalla-stadionban lejátszott gól nélküli döntetlen után, a Valencia újra a Manchester skalpját szeretné megkaparintani. Hector Cúper és tanítványai szerint az angol szupergárdát nagyon nehéz, ám korántsem lehetetlen legyőzni. „Ha igazán óriás klubbá akarsz válni, akkor nyerj úgy, mint egy óriás" - hangzott Gaizka Mendieta filozofikus meglátása a témáról. A Valencia csapatkapitánya egyébként Kily Gonzálezzel, valamint Didier Deschampsszal egyetemben kihagyta a hét végi, Las Palmas elleni bajnoki találkozót, hogy kipihenten érkezzen az Old Traffordra. Mellettük a közelmúltban igazolt Pablo Aimar sem kapott helyet a kezdő csapatban, ám ő tizenkét perc erejéig pályára lépett a „szigetlakók" ellen, igaz, ez éppen elég volt számára, hogy megszerezze első bajnoki mérkőzésén az első gólját. „A Manchester tényleg olyan jó mint mondják, de én azért jöttem a Valenciába, hogy minden pályán diadalmaskodjak" - mondta a fiatal argentin tehetség, utalva a keddi mérkőzésre.

Cúper edzőnek jelenleg nincsenek nagyobb gondjai, annak ellenére, hogy a múlt heti „sérültlistáról" (Ilie, Gerardo García, Björklund, Fábio Aurélio) senki sem került le. „Kiválóan az időzítése a manchesteri találkozónak, hiszen az utóbbi mérkőzéseinken rendre jól szerepeltünk, és ez morált adott a csapatnak. A hazai pálya ezúttal az ellenfélnek kedvez, de vagyunk olyan jók, hogy elvigyük mind a három pontot" - mondta a Valencia trénere.

Manchester United (angol)-Valencia (spanyol)

Manchester, 20.45. V: Krug (német)

A várható kezdő csapatok:

MANCHESTER UNITED: Barthez - G. Neville, W. Brown, Stam, Silvestre - Beckham, Keane, Scholes, Giggs - Sheringham, An. Cole

VALENCIA: Canizares - Angloma, Pellegrino, Ayala, A. Carboni - Angulo, Mendieta, Baraja, Kily González - Aimar, Juan Sánchez