-xan- Creative Commons License 2001.02.08 0 0 298
Hali!

A következoket kell fizetni az ADSL-ért:

-belépési díj. nem részletezem.
havonta:
-Matáv NetExpressz díj. ez olyan, mint a telefon elofizetési díja. Ezen felül kell az internet-szolgáltatásért fizetni:
-MatávNet havi díj.
-ISDN elofizetési díj. (Állítólag hamarosan lesz alanógra is netexpressz) - ez külön tészta.

64/384 esetén a NetExpressz 10-12 eFt
Home40 6 eFt
Home80 9 eFt
Ezek 40 illetve 80 órát tartalmaznak, azon felül 200 illetve 160 ft/óra.
Ennek az a lényege, hogy a telefondíjnál _lényegesen_ olcsóbb (különösen a csúcsidoben). Ha tehát nem vagy Mindekinek-es mert mondjuk céges vagy vagy nappal internetezel, akkor lényegesen kisebb az óradíj, még ha túl is léped.
Nagy internetfogralmat lebonyolító cégeknek nagyon megéri. (Nálunk pl. számításaim szerint kb. felére csökkennek a költségek.) De mondjuk havi 40-45 eFtért minden munkanap 8 órát fent lehetsz. Azért ez nem olyan kevés, igaz?
A 384 kbps valójában még egy kicsit több is. Méréseim szerint stabil 58 kbyte/sec letöltési sebesség tapasztalható, pppstat -w 1 szerint 75-80000 byte is bejön másodpercenként. (Ez a bruttó érték, fejlécekkel, mindennel.) Ez azt jelenti, hogy 3 óra alatt lejön egy CD. Azt hiszem, ennél több egy embernek nem is nagyon kell.

Valóban a 24 órás elérés pofátlanul drága, valami 140 eFtot kell fizetni a matávNetnek, és 24 ezret a Matávnak. Más kérdés, hogy ezért valójában HÁROM elérést kapsz! Ha valaki gondolja, szívesen összeállhatunk hárman megvenni egy 24órás csomagot. Úgy már egész emberi összegek jönnek ki.

Ja, asszem ezek áfa nélküli árak.

Összegezve: Magánszemélyeknek nem igazán éri meg, cégeknek nagyon. Ha van alternatívád szélessávú elérésre (pl. KábelTV) akkor egyértelmuen azt kell választanod. (Hacsak nincs adatforgalmi díj.)

Ha viszont több géped van (mini-hálózat vagy ilyesmi), akkor a szélessávú eléréssel az a baj, hogy általában megkötik a csatlakoztatható gépek számát (1). A többgépes elérés pedig sokszázezer ftos nagyságrendú már.
Ez nem technikai kérdés, mert az ADSLen is csak egy IP címet kapsz, hanem jogi. Ui. ha megszeged a szerzodést, az hosszú távon nem lesz jó neked. (Mondjuk kirúgnak, utólag kifizettetik veled a sokszoros összeget+büntetést, stb...)

üdv,
-xan-