L. W. Creative Commons License 2001.02.02 0 0 33

A szifon elsősorban azért volt része az eszköznek, mert univerzális cucc volt. A törkölice esetén nincs is nagy jelentősége, bár a szőlőmag is tartalmaz valamelyes arzénvegyületeket. Főképp a barackmag okozta szörnyűségek kiszűrését célozza. A metilalkoholt is szépen megfogja az elején, még hideg korában. Így hogy elég azt egyszer kiüríteni, míg nem melegszik át.

A hűtő pedig úgy működött, hogy az az edény, amiben a csőkígyó ült, az volt a beltérben, a hűtő hűtője pedig a kültérben. Két cső kötötte össze őket, + tartozott hozzá egy kiegyenlítőtartály is (vagy 2..3 literes). Nagyon profi cucc volt, sokfélét főztek benne anno.
Csak amit kóstolni volt módom belőle: körte, alma, bor, kajszi, cseresznye+meggy, szilva+őszibarack, meg a fennemlített boros-seprős-törkölice.

Sajnos valaki rátette a mancsát, mikor a szőlő eladása után költözködés közben rövid ideig őrizetlenül volt. Poén: az illető pártíz méterrel odébb össze is törte (nyilván nem szándékosan...).
A főző valaha a sógorom dédapjának a rendelésére készült még a múlt században.

(L.)

Előzmény: curvoisier (32)