Kedves Suxman!
Talán mégis jó lenne, ha leírnád, szerinted téged mivel bántottak meg, így nehéz igazán használható tanácsot adni.
Azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy tanár szándékosan megalázna egy diákot. Természetesen biztosan van olyan, aki viccesnek gondolva magát olyasmit mond, ami a diákot bánthatja, de nem hinném, hogy bárhol a diák megalázása lenne a cél.
Ha viszont úgy gondolod (esetleg mások is), hogy igazad van, és tényleg valami gond van a tanár viselkedésével, akkor nemcsak érdemes, de
kell is szólni miatta. Ennek szerintem több fóruma is lehet - egyrészt meg lehet beszélni a tanárral, a főnökével (nem tudom milyen iskoláról van szó, de pl. tanszékvezetővel.) Ha tényleg súlyos az eset (mondjuk egy tanár magánéleti problémái miatt egy évfolyan felét megbuktatja), akkor eltilthatják pl. a vizsgáztatástól. A tanár "bosszújától" nem kell(ene) tartani - a legrosszabb, amit tehet, hogy megbuktat, de a harmadik vizsgalehetőség éppen az ilyen esetek megelőzése miatt rendszerint bizottság előtt zajlik.
Ugyanakkor egy kicsit látni kell a másik oldalt is: van diák/hallgató, aki a saját felkészületlenségét, ne adj isten alkalmatlanságát nem látja be, és szereti a tanárt hibáztatni (merthogy az a legkézenfekvőbb) a sikertelen vizsgájáért. Egy tanár abbéli igyekezete, hogy beláttassa a diákkal, hogy nem tudja, tényleg lehet bántó - dehát valamiféle színvonalat meg kell tartani.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel vannak diákok, akik a jogaikkal igencsak visszaélnek, egy tanár, akit párszor már átejtettek, nem lesz olyan jóindulatú, és jóhiszemű - ami egy jóhiszemű diák számára ugyancsak bántó lehet. De azt hiszem, ez már nem ide tartozik.
Kiváncsi lennék a történetedre.
Üdv: Clea