hát elöljáróban tisztáznám az álláspontom:
nem gondolom, hogy be kellene tiltani az abortuszt, sem azt, hogy a döntést ezügyben kivülállókra kellene bízni.
viszont azt sem gondolom, hogy pusztán azért mert van társadalmi helyzetem, kötődésem és családom, egy orvos átvehetné a döntést életem illetve halálom felett. ha én úgy rendelkezem, hogy gyógyíthatatlanságom esetén megszabadíthatnak a további szenvedéstől, ne jöjjenek azzal, hogy engem lekapcsolni a gépről bűn.
tanulságos dolog egyébként megnézni azokat a felvételeket, amik belülről mutatják az abortuszt. ha hiszed, ha nem, az a "néhány sejtes formáció" aktívan kűzd az életéért. én minden abortuszra jelentkezőnek levetíteném, aztán dönstön, lelke rajta.
tudom, hogy az euthanázia esetén vannak ennél kevésbé egyértelmű esetek is, de az én kérdéseim nem egy jogi konstrukciót voltak hivatottak megalapozni, hanem arra az ellentétre kívántam rámutatni, mennyire szemforgató, hogy azt aki képes feleősséggel rendelkezni arról, hogy adott esetben nem kér a kezelésből, viszont méltósággal meghalna, azt nem öli meg, mert azt tiltja az esküje, viszont nem érez erkölcsi aggályt egy születendő gyermek élete elvételénél.
azt gondolom, ahogyan senkit nem lehet arra kötelezni, hogy akarata ellenére éljen, úgy senkit nem lehet arra kötelezni, hogy öljön. ha valaki nem akar euthanáziát vagy abortuszt végezni, ne tegye. de nekem ettől még nem csorbulhat élethez vagy halálhoz való jogom, azaz küldje ide a kollégáját, aki megteszi helyette.