curvoisier Creative Commons License 2001.02.01 0 0 27
Ezek szerint igen..

KISUSTI,
A helyesen vezetett erjesztés lényege, hogy azok es csak azok az élesztők dolgozzanak, akik a cukorból alkoholt csinálnak.
Tehát először is semmiféle rohadt gyümölcs nem kerülhet a cefrébe, csakis egészséges. Lehet persze túlérett, hullott (földes nem), kicsit aluérett (bár ez kis cukorfoka miatt nem sokat hoz a konyhára), de legjobb az ép.
Másodszor kerülni kell, hogy az erjedő cefre levegővel érintkezzen. Azok az élesztők ugyanis, melyek a mi barátaink, anaerob körülmények között dolgoznak. Legjobb tehát gyorsan bedobaálni a gyümölcsöt a fermentorba (hordó) és azonnal kotyogóval lezárni. A kotyogó fontos, mert különben a keletkező és eltávozni nem tudó szén-dioxid legkésőbb a hordó kinyitásakor moslékesőt szór szana. Az erjesztés eltart mondjuk négy, de legkésőbb hat hétig, utána viszont le kell főzni mihamarabb. Szóval a jó cefrének finom a illata. Az íze viszont vacak, keserű.

Előzmény: curvoisier (26)