Igneous Creative Commons License 2001.01.30 0 0 9
Én szintén joghallgató vagyok, és 3. éve nyomom az egyetemet, de medikus-joghallgató ellentétről még soha nem hallottam.

"gyors érvényesülést és jólétet biztositó jogi pálya"
Úgy látszik ez a tévhit még mindig tartja magát. A végzős hallgatók csak egy igen kis része tud valóban magas fizetéssel kezdeni. Az ügyvédjelöltek kb. 45-50 ezer Ft-t keresnek, feltéve ha nem kell fizetniük a jelölti helyért. Márpedig egyre inkább elterjed az a gyakorlat, hogy évente súlyos százezreket kell kipengetni. A szerencsétlen jelölt pedig ezért baromi sokat dolgozik, mert ha nem bírja, jön a helyére másik tíz. Nagyon sok ismerősöm reggel nyolctól gyakran este kilencig-tízig húzza az igát.
Ezután jön a szakvizsga, gyakorlatilag az egész egyetemi anyagból. A fogalmazók ráadásul a szakvizsga után még egy évet bírósági titkárként töltenek el, és ezután nevezik ki őket bírónak, feltéve, hogy van üresedés. A bírók és az ügyészek ráadásul soha nem fognak annyit keresni, amennyit megérdemelnének. És itt elsősorban arra kell gondolni, hogy ez a pálya sem túl vonzó egy joghallgató számára, pont az alacsony fizetések miatt.

"olyan 100 ezer forint az éves tandij. Orvosi egyetemen 1 millió"
Ezt két adatot enm érdemes összahasonlítani, mert a jogászképzéshez csak tanterem, tábla, kréta, oktató és hallgató kell.

Azt soha egyetlen jogász sem tagadta, hogy az orvosi nehezebb.

"sokkal sokkal hasznosabb és értékesebb munkát végez, sokkal nagyobb energiabefektetéssel, áldozattal"
Ez egy kicsit erős volt. Milyen jogon ítélkezel más ember tevékenysége felett?

Nem azt mondom, hogy a jogászi pálya a nehezebb, csak szerettem volna a másik oldal helyzetét megvilágítani. Elismerem, hogy az orvosok nincsenek megfizetve, lehetetlen körülmények között nagyon sokat dolgoznak. De nem látom értelmét, hogy a két hivatás képviselőit szembeállítsák egymással.

Előzmény: shagodeee (3)