Én 1992 július 20-án szívtam az utolsó cigit, 10 év dohányzás után. A végén már két dobozzal szívtam naponta. Nagyon élveztem dohányozni, szerettem a rítust, később megértettem miért van szüksége rá a szervezetemnek is. Ugye a nikotin ürül a vérből és a kis ÖRDÖG dörömböl, követeli a pótlást. Ezért esik olyan jól a több óra alvás utáni cigi.
Na mindegy, elhatároztam, hogy leszokok, mert:
a) rájöttem, a cigi kábítószer
b) egészségügyi problémák adódtak
c) fizessek azért, hogy pusztítsam a szervezetemet?
d) zavart a láthatóan sárguló tapéta, függöny
e) az ujjam gusztustalan okkersárga volt
f) világossá vált számomra, hogy másokhoz képest
rám rosszabb hatással van a cigi.
g) én nem tudok 3 cigit elszívni egy nap, mindent
a végletekig viszek.
Többször tettem tétova kísérletet a szabadulásra, de ha valaki megjegyezte, hogy milyen egészségtelen is a dohányzás azonnal rágyujtottam.
Hosszú lelki gyakorlatok után jutottam el oda, hogy ha leszokom akkor nem elvesztem boldogságom egy részét, hanem megszabadulok valami rossztól.
Tudtam, hogy vagy leteszem és vége, vagy megpróbálom fokozatosan csökkenteni, ami sehova sem vezet. Megpróbáltam úgy, hogy eltüntettem az utolsó szálat is a lakásból, de nem ment, majd meg őrültem és hajnal háromkor képes voltam elmenni cigiért. Úgyhogy tartottam otthon bagót és volt olyan, hogy ha egyedül voltam(akkor még nem voltam nős) beszélgettem magammal:"csak egy slukkot senki sem tudja meg, ennyitől nem szokok vissza stb." Ott dőlt el, hogy sikerült megállnom.
Nekem az első két hét tragikus volt, a következő két hónap borzasztó aztán fokozatosan enyhült, ma már majdnem 9 éve nem szívtam egy slukkot sem és életem e tekintetben legsötétebb korszakának tartom dohányos 10 évemet. Kifejezetten zavar a dohányfüst, harcos antinikotinista lettem, bár tudom, hogy a lehető legrosszabb ha kioktatják a dohányosokat, milyen egészségtelen is amit csinálnak. Erre biztos rá fog gyújtani. Aki soha nem dohányzott az nem tudja miről van szó. Azt hiszi racionális érvekkel lehet győzködni.
A dohányzásban pedig semmi racionális nincs.
De sok pedagógus, szülő, papbácsi stb. nem tudja, több rosszat tesz mint jót a buta propagandájával.
Engem sokkal jobban zavart, hogy addikt lettem, nem én döntöttem el, hogy mikor cigizek, hanem Ő.