Nan Creative Commons License 2001.01.26 0 0 26
Kedves ANtonick,

Én elég gusztustalannak éreztem, hogy csak úgy lekatolikusoztak azon a képeslapon. Bezzeg, ha holnap kapnál egy levelet a HGY-től, "Kedves Hit Gyülekezeti tag!" megszólítással, biztosan felháborodottan tiltakoznál e sértés ellen.

Én mosolyognék rajta. Ez szerintem tipikussan nem inge ne vegye magára eset, de elismerem, hogy zavaró lehet, ha az ember otthonába kap ilyet. Szerintem inkább arra kell gondolni, amikor választások előtt mindenki jön kopogtató cédulát ghyüjteni, olyan párt részéről is akit nem szeretsz. Kérdezem érdemes ezen megsértődni?

Asszem az a baj, hogy ilyeneket nem katolikusokhoz is bedobnak. Szerintem elég lenne a templomokban osztogatni.

Te komolyan veszed, hogy nem az adóforintokra megy ki a játék, hanem millenniumi megemlékezésre, vagy csak hirdeted?

Nagyon beidegződött a mai világ az emberek tudatába. A kat. egyház valóban itt van már ezer éve és rengeteg helyzet volt a történelemben amikor adóforintok megkaparintása szóba sem jöhetett. Mégis itt volt és itt voltak azon elhivatott tagjai is, akik biztos hogy nem gondoltak anyagi megbecsülésre.

Igen, komolyan gondolom, hogy a jubileum ünneplése nem adoforintokért folyó burkolt marketinghadjárat. Számomra, -bár a mai világban élek én is- mindig megdöbbent, hogy létezik olyan saját igazában kérlelhetetlenül biztos szemlélet, mely csak az anyagi haszonszerzésben látja az egyedüli motiváló erőt és saját magán kivűl képes ezen elvet mindenki másra is vonatkoztatni minden arcpir nélkül.

Kedves Daikini,

azt hiszem a vak is latja, hogy nem attol fugg, hova tartozol, hanem, hogy mit teszel.

Sajnos dehogynem. Mert van olyan megitélés jelen világunkban, ami szerint mindegy hogy mit teszel, lényeg hogy csak rossz szándékaid lehetnek, ha pl. katolikus v. keresztény vagy.

Az, hogy katolikus, zsido, iszlamita, torzsi vallasu, brahmanista, buddhista, vagy akarmi vagy, az csak egy harmadlagos szempont. Lenyeg, hogy szerintem a penznek nem kellene, hogy koze legyen a vallashoz/hithez/eletfilozofiahoz. A penz eszkoz a mindennapokra, de nem vegcel...

Ki beszél arról, hogy a pénz végcél lenne? Csak azok akik gonoszságukban nem tudják elképzelni a vallásokat és azok szervezeteit másként mint pénzszerzésre létrehozott olyan aljas szervezetek, akik hiszékeny embereket használnak ki a meggazdagodás egyetlen szent célja érdekében.

Ezek és hasonlók szemében a vallás egyedüli formája az örültek háza vagy végletes szegénységben élő remeték léte, lehetőleg minél meszebb, akik halalakor el lehet merengeni menyire lehetetlen követni egy ilyen szent örületet, megnyugtatván saját lelkiismeretüket, hogy nekik bizony semmi dolguk nincs a világban aminek köze lehet hithez, önzetlenséghez, meggyőződéshez, vagy legalábbis anyagi haszon nélküli köztevékenységekhez.

Aki meg látott már közelről vallási közösséget az tudja, hogy a pénz csak eszköz a létfentartáshoz és arra, hogy közös dolgok épüljenek, valamint rászorulók segitődjenek. Megfigyelésem, hogy az elégedetlenkedők azok mindig távol tartják magukat az ilyen közösségektől.

Nan