Nan Creative Commons License 2001.01.23 0 0 8
Sziasztok!

Én mint katolikus is elgondolkodtam ezen az oriásplakát ügyön.

Számomra először nem az 1% tünt fel elsőnek, hanem az egész jubileumi év. Akár hogy is nézzük a Magyar Katolikus Egyház szempontjából kettős évforduló volt tavaly. A kereszténység 2000.-ik a Magyar Katolikus Egyház meg 1000.-ik évfordulóját ünnepelte, amikor megjelentek ezek a biz. plakátok. Igy talán nem túlzás, ha ennek alkalmából ezen formában is megemlékeztek. Biztos ti is láttatok már "husz éves a Sugár" tip. szülinapi reklámokat, plakátokat.

Miért plakát? Hát gondolom a korszerüség miatt, de tény, hogy az oriásplakát elsősorban kereskedelmi célokat szolgál, nagyon ritka a pl. kulturális, vagy közcélú hirdetés ebben a formában, igy nem csoda, hogy zsigeri reakcióként a "pénzszerzés célú hirdetés" juthat az ember eszébe. Egyébként tényleg lehetne ezen médiáknak nemcsak kereskedelmi célra használni.

A népszámlálás és az 1% már járulékos, funkció, azon formában, hogy ugyanazt a képet használják hozzá. Ezt lehet szokatlan v. ügyetlen ötletnek tekinteni.

Az 1% mint lehetőség önkéntes, valamint törvényes is. Ezért nem értem miért lenne aggályos az, ha valamilyen szervezet, ami erre a törvény által jogosult, azt szeretné, ha részesülne benne. Szerintem mindenki el tudja dönteni maga, hogy hova is utaltatja a pénzét, tehát ebben ármány szerintem nincs. Az egyházaknak meg inkább az a bajuk, hogy a hivek vagy törődnek ezzel a lehetőséggel vagyis nem utalnak. Szerintem nincs olyan jószándékú felekezet, ami megszolna egy hivőt azért mert más jótékony célú szervezetet támogatott.

Sajna azt is nagyfogkú naivitásnak tudom csak tartani, ha valaki úgy gondolja, hogy egy szervezet működéséhez nincs szükség pénzre. Ha meg szükség van és a pénzszerzésre legális és önkéntes eszközöket használ, akkor miért ne tegye?

Népszámlálás. Világunk az elmult száz évben igen csak megváltozott, ezért nem csak az egyházellenes nézeten lévők kiváncsiak az emberek megnyilatkozásaira, hanem az állam, és a z egyházak is. Meg bármennyire is szabad országban élünk még sokan vannak akik gyengeségből, vagy régi félelmek alapján működő beidegződésből inkább nem nyilatkoznak meg ebben a kérdésben, vagy egyszerűen annyira magánügynek tekintik a hitüket, hogy nem "kötik azt kivülállók" orrára. Mivel hogy ezt semelyik keresztény egyház nem helyesli, ezért most hogy itt a népszámlálás talán nem baj, ha felhivják erre a figyelmet.

Felvetődött, hogy minért ne lehetne a rászorulóknak közvetlen adni miért kell előtte versenyezni. Háát talán azért, mert a törvény alapján ez a tip. versengés elkerülhetetlen, és aki meg nem csinálja, az lényegében lemond erről az 1%-ról. Nameg a "közvetlen rászoruló" nem jelenik meg szervezett formában akik meg rajtuk akarnak segiteni meg kell jelenniük, egyébként nem működhetnének.

Ja és azok akiket eleve zavar minden ami kapcsolatos vallással és egyházakkal azoknak meg amúgy is legfeljebb csak egy kollektiv öngyilkossággal lehetne a kedvére tenni. :)

Nan