trikó Creative Commons License 2001.01.23 0 0 4942
767

Bármilyen megtisztelő a "bennfentes" jelző, biztosat nem tudni a 767-esekről. Kizárólag folyosói szinten futkos néhány hír. Ami nagyon valószínű, az az LHD visszaadása. (Ez volt a bérelt 300-as). Ezen felül felmerült a két 200-as eladása, amelyből esetleg pénzhez juthat a cég. A dolog lehetséges háttere az a lízingcsapda, amelyben a Malév jelenleg is vergődik:
A két 767-esen kívül (és a most árverezett, kifutott Tupoljeveken kívül) a Malévnek nincs saját gépe. A kisebb Boeingok és a Fokkerek lízingdíja igen magas, az ehhez képest megtermelhető nyereség viszont kicsi. Ahhoz, hogy a Malév ne lízingeljen, hanem hitelszerződéssel vásároljon gépeket, olyan mennyiségű tőkét kellene garanciaként felmutatni, amit az állam mint tulajdonos nem hajlandó fedezni. (Ugyanez lehetne a meglévő lízingszerződések hitelszerződésre módosításának eszköze is.) Miután a cég lényegében magára maradt, egyetlen megoldás adódik: pénzzé tenni minden mozdíthatót. Ebbe a körbe tartozhat az Atrium Hyatt részesedés, és a két saját 767-es.
A helyzetet nem könnyíti, hogy a sikertelen partnerségi tárgyalások után a Delta Airlines kivonul a jelenleg közösen üzemeltetett BUD-JFK járatból. A Malév nehezen fog egymaga megtölteni egy 200 fős gépet. Folynak tárgyalások új partner bevonásáról, de erről nem szeretnék most pletyó szintjén sem írni...
Kétségtelen, hogy a típus esetleges kivonása piacvesztéssel jár, ámbár rövid távon segíthet a pénzügyi egyensúly visszaállításában. Hosszabb távon azonban a cég zsugorodását jelenti egy ilyen lépés.
Hogy őszinte legyek, nem lennék most döntéshozó a Malévnél. Kiscsit visszautalnék korábbi hozzászólásomra, hiszen ez a helyzet egy újabb bizonyítéka annak, hogy mit eredményez, ha egy céget ködös távolból, felülről próbálnak a tulajdonosok irányítani, miközben az éles problémákat lent, helyben, a vállalatvezetésnek kell megoldani.

Meggyőződésem mindemezek mellett, hogy senkinek nem célja a típus kivonása. Kényszerből viszont sokminden történhet...

Csak az újságírók kedvéért ismétlem meg: fenti eszmefuttatásom tisztán elvi jellegű, és részben folyosói információkra alapul!!!

Üdv: 3color

Előzmény: zolibá (4935)