Konrad Creative Commons License 2001.01.22 0 0 topiknyitó
MAKING NEW WAVES 2001
2001. február 8-11.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Making New Waves Fesztivál.

Making New Waves? - Lehetséges-e manapság új hullámokat kelteni a kortárs zenében? Erre keresi a választ a fesztivál különböző műfajokat, módszereket bemutatva a 4 nap alatt.

A koncerteken (a koncertműsort megtalálod a www.trafo.hu és a hcmf.hu honlapokon) hallhatjuk a ma élő nagy kövületek már-már klasszikusnak számító kultikus darabjait (Reich: Different Trains, Crumb: Black Angels) egy koncerten a brit jazz zenész fenegyerek, Django Bates kompozíciójával a Smith Quartet (vonósnégyes élő elektronikával fűszerezve) előadásában;
lesz koncert eddig csak a gyerekszobában látott játékzongorákra;
londoni ifjak 3 dimenziós virtuális terekbe projektálják elektronikus hangálmaikat;
a vasárnap délutáni matinén pedig együtt játszhat gyerek, felnőtt, öreg, fiatal, profi, amatőr.


Az új hullámok nem kímélik az okulni vágyókat sem! A HANG-JÁTSZÓ-HÁZ elektronikus zenei és nagyzenekari műhelyei közös komponálásra és zenélésre várják az érdeklődőket. Sokak szerint ugyanis a kortárs zenét sokkal élvezetesebb csinálni, mint hallgatni. Illetve, aki már csinálta, az sokkal nyitottabbá válik mások szerzeményeire is.

Ebből a feltételezésből indul ki az elektronikus zenei műhely, ahol a 12-18 éves korosztály a modern technika segítségével közös kompozícióval lepheti meg saját magát, és a közönséget.
A brit "Sonic Arts Network" zeneszerzői úgy gondolják, a modern technológia a fiatalokban egészen újfajta kreativitást szabdíthat fel, amelyet az élet más területein is sikerrel hasznosíthatnak.

Steve Montague nagy mestere a közösségi zenélésnek (is). Egyébként nagy biciklista, talán ezért írta egyik versenyművét autódudákra. Budapesten most nem ezt, hanem "Dark Sun" című, profi és amatőr zenészek együttesére írt darabját próbáljuk és adjuk elő. A próbákra és a koncertre minden zenélni vágyót várnak a szervezők, jöjjön, aki szeretné kipróbálni, milyen egy zenekar belülrOEl.

Talán a fesztivál választ adhat (ha ad egyáltalán választ bármire), hogy hallgatható-e ,játszható-e a kortárs zene, s hogy belülről jobban megérthető-e.

Lehet, hogy erről már vannak saját tapasztalataid, netán kialakult véleményed is, esetleg kérdéseid? Nos, akkor ne kímélj bennünket, a fesztivál résztvevőivel diskurzust folytathatsz az esemény előtt, alatt, után!

Erre nyithatsz itt, az Indexen topicokat, vagy szólhastz hozzá a téged érdeklő témákban!

a szervezők