12qper Creative Commons License 2001.01.19 0 0 553
Most kaptam a Bahia Hírlevelet:

Tisztelt barátunk !

Lukin Gábor letiltatta a Bahia honlapján található Trabant felvételeket.
A Trabant a 80-as évek undergroundjának egyik meghatározó együttese volt. Egyetlen közismert megjelenésük az Eszkimó asszony fázik című filmben volt. Zenéjük csak kazettákon terjedt. A bahia.hu-n 5 felvételük volt elérhető, melyek Víg Mihály szerzeményei.
A bahia.hu-ra bárki feltöltheti zenéjét, így a Trabantot vagy mást is, a Bahia-kiadónak ebből semmilyen anyagi haszna nem származik. A kiadó a szerzeményeket Lukin kérésére levette tárából.
A Bahia-kiadó tevékenységével a magyar underground, valamint a műfaji vagy stílusi hovatartozástól függetlenül a minőségi és fontos új zenék fóruma kíván maradni. Tízéves tevékenysége alatt alapvetően a hazai nem-kommersz zenéket kiadással, terjesztéssel, archiválással és megismertetéssel támogatta. A bahia.hu a könyvtárak működési elveihez hasonló módon ingyen hangtárat kíván fenntartani ezekből zenékből, hogy azok elérhetőkké váljanak minden érdeklődő számára.

A tiltás egy izgalmas és alapvető kérdéseket felvető vitát gerjesztett (Lukin Gábor, Najmányi László, Víg Mihály és Géczi Zoltán leveleit a bahia.hu site-on olvashatod), melyet élő eszmecsere és vitaként kívánunk lezárni.

Január 25.-én, csütörtökön 16 órai kezdettel kerekasztal vitát szervezünk a érintettekkel (Víg Mihály, Gerlóczy Ferenc), zenei és internet-szakértőkkel (Uj Péter, Gerényi Gábor, Géczi Zoltán), független alkotókkal (Najmányi László, Tóth Gábor) a szerzői jog szakértőjével
(Sajó Zsuzsa) a kiadó vezetőjével (Bognár Attila) és a bahia.hu lap szerkesztőjével (drMáriás)valamint más, a kérdéskörben érintett vendégekkel.

A helyszín : Bazovsky galéria, Horánszky utca 13, II. emelet, VIII.,
tel: 267-44-91, 30-97 50 567.

A vitához minden hozzászólást szeretettel várunk s leközlünk.

Néhány adódó kérdés :

- Ingyenes hangtár. Igen vagy nem ?
- Ha minden koncerthely bezár, kultúrintézmény elkommercializálódik vagy "szakmai" elitintézménnyé válik még mindig megmarad a független kultúra digitális platformjaként a net, vagy az sem?
- CD vagy MP3?
- Ezentúl Te is fizetni fogsz ?
- a Bahia site könyvtár vagy bolt ?
- Trabant a Virgin Megastore-ban ?
- A múlt rendszer lázadói ma pénzt kérnek gerilla-dalaikért?
- Ki lopják a szellemi tőkét ?
- Pénzben minden kifejezhető ?
- Ma már nincs underground ?
- Kihaltak a szalonlázadók ?
- Ki lázad a tőke ellen ?
- Tóth Gábor sohasem fogadott el pénzt művészetéért. Ez jó vagy rossz ?

Hozzászólásodat és megjelenésedet szeretettel várjuk

a Bahia Kiadó