dr. Életkopf Creative Commons License 1999.02.09 0 0 30

Kedves libego!

HJM-et szólítottad meg, de a felvetés nagyon érdekes, ezért kaffogok bele.

Az alkotmányellenesség bonyolultabb eset, mint a jogellenesség. A jogszabályok általában konkrét magatartási szabályokat fogalmaznak meg, tehát könnyebb megállapítani megszegésüket. Az Alkotmány viszont gyakran jogelvekkel, elvontabb fogalmakkal dolgozik, ezzel veti meg az alárendelt jogszabályok kereteit és szellemét.

Ilyen fogalom például a jogállam. Vagy az egyeduralmi törekvés kizárása. Vagy a hatalom erőszakos megszerzésének tilalma.

Ebből következően a társadalomban jelentkező egyes negatív jelenségeket bárki tekinthet alkotmányellenesnek. Ez elméleti és "politikacsinálási" szinten elfogadható.

Persze éppen a jogállamiságból következően egy ilyen kijelentésnek nem lehet és nincs is hatálya. Az alkotmányellenes jelenségek vagy intézkedések szankcionált elbírálása valóban az Alkotmánybíróság kizárólagos jogköre, és maradjon is meg ott.

TGM vagy bárki más ezért szabadon használhatja ezeket a kijelentéseket, mert nincs következménye. Legfeljebb a mondanivaló inflálódik, mert eltúlzott használata elfedheti a mondanivaló hiányosságait. Más baj nem származik belőle.