stevie wonder Creative Commons License 2001.01.11 0 0 14
Udv,

negy evet eltem Bulgariaban, karacsony elott koltoztem haza, de lehet hogy ujra megyek :-)

Bar van egy viszonylag nepes magyar tarsasag is Bulgariaban, bolgarok kozott eltem es sokat utaztam az orszagban.

Eloljaroban azt kell leszogeznem, hogy ellentetben a kozhiedelmekkel, Bulgaria roppant baratsagos, szeretheto orszag - bar termeszetesen megvannak a sajatossagai, amelyek kenyelmetlenseget okozhatnak azoknak, akik mashoz vannak szokva.

A legjobb dolog Bulgariaban a hamisitatlan del-europai eleterzes. Laza, konnyed az emberek eletvitele. A szofiai angol nyelvu ujsag szerkesztojekent en ugyan a magam reszerol fraszt szoktam kapni, amikor ket oraval a lapzarta elott a bolgar kollegaim kiveszik megerdemelt kaveszunetuket, ami ritkan tart egy oranal rovidebb ideig, de valahogy megis minden elkeszul. Legfeljebb kicsit csuszunk, es akkor mi van? ;-)

A bulizos hangulat hetkoznap is altalanos: az emberek szinte minden nap eljarnak szorakozni, az ejszakai elet tiz ora elott ritkan kezdodik, viszont hajnalig tart. Ennek megfeleloen a varosok tele vannak szorakozohellyel, minden mufajban: sima kis kavehazak, ettermek, tavernak (mehanak), sorozok, gorog-rendszeru klubok (hangos zene, de nincs tancparkett), diszkok minden elkepzelheto zenei mufajban. Egyaltalan: mi szem-szajnak ingere. Kulon pozitivum, hogy ezek a helyek olcsok (legalabbis a mi zsebunknek), marcsak a konkurrenciaharc miatt is: a belepo 1 es 5 leva kozott van
(1 leva = 1 nemet marka = ~135 forint), egy kola nem tobb 70 sztotinkanal, a sor pedig mondjuk 2 leva, amikor mar draga. A 3 levas kave az ugynevezett "atbaszas" kategoriaba tartozik es elofeltetele, hogy az aldozat ne ismerje a cirill abecet (az arak ugyanis meg a legutolso kocsmaban is kint vannak a falon, a tipikus KV ar pedig olyan 30 sztotinka).

Ahogy egy hedonista nemzethez illik, a kajaik elkepésztoen finomak. Baranyt nem nagyon esznek, az inkabb GR es TR mufaj. Ellenben a salataikat ert kritikat "visszautasitom" :-) Ugyebar mezogazdasagban Bulgaria mindig is jo volt. A konyha nem tul eredeti, tobbnyire a szomszed nepek otleteit hasznalja, tehat aki a torok vagy gorog kajakat szereti, az nem lesz bajban. A kis fuszerezett fasirt-szeru husgombocok (kjufte vagy kebabcse), a legendas paradicsom-uborka-fetasajt osszetetelu sopszka-salata kihagyhatatlanok.

Egyik kedvenc kajam az agyagedenyben szervirozott, a mi porkoltunkhoz hasonlo, de zoldsegdarabokat is tartalmazo kavarma. (Hiaba, a nevekbol is latszodik a torok-gorog vonulat.) Ezekhez jol mennek a helyi borok: mind a feherek kozott (Targoviste kornyekiek, illetve Khan Krum, az ottani "tokaji"), mind a vorosek kozott (Melnik kornyekiek, esetleg a 'Lovico' markanevvel forgalmazottak) vannak remek dolgok; peldaul beszelik, hogy duplawe Churchill kizarolag a melniki vorosborokat itta. Meg is nyerte a masodik vilaghaborut ;-) A borok kifejezetten draganak tunhetnek az otthoni arakhoz kepest, de ezek legalabb tenyleg szolobol vannak.

Ha mar az italoknal tartunk, a so:ro:kkel sincs gond: a sorgyarak tobbnyire nemet kezben vannak, es jo minosegu, bar nem extra soroket gyartanak. A helyi "Kobanyai," a Kamenitza a legolcsobb es meglehetosen finom, az egyebek (Zagorka, Astika) dragabbak, de nem jobbak. Heineken es Stella Artois kaphato me'g majdnem mindenhol, amde minek. A Kamenitza valoban Plovdiv buszkesege, az Asztika viszont a topikban szinten megenekelt Haszkovoe.

Vannak barna sorok is, pl. Stolichno (nem keverendo ossze a Sztolicsnajaval, mert az orosz es vodka). Roviditalbol a rakija nevu palinkafe'leseg a helyi specialitas: tobbfele gyumolcsbol tudjak fozni, alapertelmezesben szolobol keszul (grozdova rakija). Az ouzo bolgar valtozata a masztika.

Meg egy szo az erzekek birodalmabol: a bolgar emberek, amellett hogy igen baratsagosak es alapertelmezesben kedvelik a magyarokat, szepek is, kivetel Trifon Ivanov, a legendas '94-es bolgar focivalogatott vedoje, aki speciel egy banatosfeju moncsicsire hasonlit. Aki a sotet tipusu embereket szereti, akar fiuban, akar lanyban, az igazan legeltetheti a szemet. Valami antropologiai oknal fogva az emberek sudarak, jo alakuak. A lanyok bajuszkajarol szolo legendakat meg feledjuk el? ;-) Raadasul az emberek a fizetesuk nagyobb hanyadat koltik ruhazkodasra, mint a legtobb europai orszagban - ezt a meglepo statisztikat eppen ma olvastam.

Ha eltekintunk a hedonizmustol, es kifejezetten a termeszeti szepsegek erdekelnek, Bulgaria akkor is jo valasztas. Itt minden van. Telen Europa egyik legjobb siterepe. Egy helyen talalhatoak meg a konnyu-, kozepes-, nehez, sot extrem palyak is. A sifelvonok es egyeb szolgaltatasok kiepitettsege ugyan meg hagy nemi kivannivalot maga utan, de ami van az normalis es olcso. Borovetz a brit sielok torzshelye, de olaszok es svajciak is jarnak oda. Pedig ok biztosan tudjak, mi a jo :-)

Nyaron ott a tengerpart: tapasztalatom alapjan maga a tenger es a homokos part jobb minosegu mint Eszak- Gorogorszagban. Ha nincsenek kulonosebb igenyeink, a kempingek es maganszallasok nevetsegesen olcsok (4-20 leva/fo), ha igenyesek vagyunk, akkor meg ott vannak a szallodak, amik nagyreszt nemet kezben vannak, ami latszik is egyreszt a minosegen, masreszt az arakon. Nyaron a tengerpart kifejezetten hasonlit a Balatonra: kulfoldi turistak (kozottuk rengeteg orosz), oriasi nyuzsges, beach life. Osszel es tavasszal a gyonyoru hegyekben lehet kirandulni (Rila, Pirin, Sztara Planina), ahol lepten-nyomon egy-egy csodalatos kolostorba botlunk. Vannak kozottuk turista attrakciok is (peldaul a hires rilai kolostor, a bolgar kultura bolcsoje), de jonehany "futottak-meg" kategoriaju is. Ezek specialitasa, hogy tobbnyire meg mindig funkcionalnak, sot, a szerzetesek alkalomadtan vendegul latjak az arra tevedo turistat, angolul beszelgetnek vele, es bar alapertelmezesben nincs aram, a kedveert bekapcsoljak az aggregatort, es egyutt nezik a CNN muholdas adasat.

A varosok nincsenek igazabol kitalava. Ez fokozattan vonatkozik Szofiara. Altalaban hatalmas szocreal lakotelepek alkotjak a varosok jo reszet, amik elso ranezesre teljesen le vannak pattanva. Igazabol ez csak az elozo negy evtized bosszuja: "ami kozos az nem az enyem" alapon a koztulajdonnal nem foglalkoznak. A vilagitas nelkuli, gyakran vakolatlan es/vagy korlattal sem rendelkezo lepcsohazakbol aztan otthonos, tiszta, baratsagos lakasok nyilnak. Barataim lakasaban egy visszatero furcsa momentumot figyeltem meg: nincsen csillar. Meg az izlesesen berendezett lakasokban is gyakran csak egy meztelen villanykorte himbalozik a plafon kozepen.

Ezen a ponton oszlassunk el egy ujabb tevhitet: a pottyantos wc-k ideje lejart. Az utmenti vendeglokben, palyaudvarokon -praktikussaguk miatt - meg elofordulnak, de hivatalokban, vendeglatohelyeken, urambocsa' lakasokban mar teljesen attertek az angol rendszerre.

A varosok a mi ertekrendunk szerint szemetesek, az utcai vilagitas finoman fogalmazva hianyos, csordakban jarnak a
kobor kutyak (altalaban baratsagosak), foleg a videki varosokban egy-egy kecske vagy birka is feltunik az utcakon, de az utobbi idoben hatarozottan megfigyelheto valami elorelepes. Szofia fejlodesenek uteme neha meglepo: uj Hilton szalloda, uj metroallomasok, uj bevasarlokozpont, uj multiplex mozi epult az elmult egy evben. Szofia mar reg nem hasonlithato a nemileg felelmetes hangulatot araszto, (szamomra) durva es lepusztult Bukaresthez, ahol a munkambol kifolyolag szinten elofordultam. A bolgar videk is egy nagy lepessel Romania elott jar, kiveve persze Erdelyt.

Holnap innen folytatom, ha jon visszajelzes... :-)