barbar Creative Commons License 2001.01.09 0 0 411
CE/RIné-56-1-1320

Legfelsőbb Biróság Elnökének,

B u d a p e s t.

Kedves Domonkos Elvtárs!

Kötelességünknek tartjuk közölni a megye kommunistáinak, dolgozóinak hangulatát - Brusznyai és társai ellenforradalmi csoport bünügyének tárgyalásán - a Győri Katonai Biróság Népbirósági Tanácsa által hozott itélettel kapcsolatban.
Másrészt a f. év október 19-én megtartott kommunista akti(va) meg is bizta a Párt- Végrehajtó Bizottságát, hogy közölje véleményét illetékes szervekkel, mely szerint nem ért egyet a Népbirósági Tanács itéletével, enyhének tartja azt. /10 évi, 5 évi és ez alatti itéletek./

Véleményük szerint a Népbirósági Tanács nem vette figyelembe 1956. október körülményeit, az ellenforradalmi csoport társadalmi veszélyességét, de még az elkövetett és bebizonyitott népi hatalom megdöntésére irányuló sulyos cselekményeket sem.

A vádiratban szereplő ellenforradalmi csoport Brusznyai vezetésével eszmei irányitója, gyakorlati szervezője volt a megyében az ellenforradalomnak. A megyében nemcsak kisérletet tettek, de lényegében át is vették a hatalmat. Az általuk létrehozott fegyveres csoportokra /katonai direktórium és egységei, nemzetőrség, operatív csoport, stb./ támaszkodva a törvényes államhatalmi szerveket megfosztották jogaitól, vezetőit, nagyszámu kommunistát elbocsájtottak. Az egész megye területére "érvényes" jogi formákba öltöztetett rendeleteket adtak ki, melyek a népi demokratikus államrend megdöntését célozták.
Több kérdésben átvették az Elnöki Tanács jogkörét. Hozzáfogtak az egész megyében a régi közigazgatás megszervezéséhez. A kommunisták üldözésével, /kb. 170 volt letartóztatva/ a párt anyagi értékeinek kisajátitásával lényegében szétverték a pártot is.
Hatalmuk szilárditása érdekében többezer fegyvert kiosztottak és elkészitették a védelmi tervet, megszervezték a szovjet elvtársak elleni ellenállást. Ennek következményeként felelősek kb. 250 (em)ber haláláért, felelősek óriási értékek elpusztulásáért, egyéb anyagi károkért.
Mindezek és több más sulyos ellenforradalmi büncselekmény a tárgyalás során bizonyitást nyert.
A megye kommunistái, becsületes dolgozói - a népi demokratikus
államrend megdöntéséért küzdő vezető szerepet játszó ellenforradalmárok felelősségrevonásánál - a legsulyosabb ítéletet várták, nem pedig a törvényes büntetési tétel minimumát.

Kérjük a Legfelsőbb Biróságot, hogy az ügyben - mely fellebbezés alatt áll - a törvényeinknek megfelelő komoly ítéletet hozzon.

V e s z p r é m . 1957. november 2.-
Elvtársi üdvözlettel:

/Geier Béla/
m.adm.főelőadó. /Pap János/
m.titkár


BRUSZNYAI ÁRPÁD ÉLETRAJZI ADATAI:

1924.június 24-én született Derekegyházán.

1942-ben érettségizik a szentesi gimnáziumban.

1947-ben a Pázmány Péter tudományegyetem klasszika-filológia tanszékén mint az Eötvös József Collegium tagja szerez görög-latin-történelem szakos tanári diplomát.

1947-től 1950-ig a Klasszikafilológiai Intézet munkatársa, Moravcsik Gyula professzor vezetése alatt.

1950-ben katolikus pap bátyja internálása után állásából elbocsátják. A váci egyházmegye püspökének segítségével ezután latint és görögöt tanít a váci szemináriumban.

1951-ben a Homérosz-kérdésről szóló doktori disszertációját megvédi.

1952-től a veszprémi Lovassy László gimnázium tanára, emellett előadásokat tart, énekkart vezet.

1953-ban házasságot köt Honti Ilonával, egy év múlva lányuk születik.

1956. október 26-án beválasztják a Veszprém Megyei Forradalmi Tanácsba, október 31. és november 4. között a Megyei Forradalmi Tanács elnöke.

1956. november 4-én a szovjet helyőrség katonái lefogják, de egy hónap múlva, igazolva vétlenségét, haza engedik.

1957 elején felesége szüleihez Vácra költöznek, a váci gimnáziumban tanít.

1957 húsvétja után ismét letartóztatják; a váci, veszprémi, szegedi, budapesti, győri börtönökben vizsgálják előéletét.

1957. október 15-én, ügyének elsőfokú tárgyalásán, a Magyar Népköztársaság államrendje elleni szervezkedésben való részvétel címén vádat emelnek.

Első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik.

Az ügyész fellebbezése következtében, 1958. január 6-án kötél általi halálra ítélik.

Kegyelmi kérvényére nem érkezett válasz.

1958. január 9-én kivégezték.

301-es parcella.

43 éve történt