Sziasztok !
Internetem csak pár hónapja van, de amatőr akvarisztikával már jópár éve foglalkozom.Megvallom, örülök, hogy ráleltem e rovatra és lakóira.
Meglepve olvasom az írásaitokban a növénytarási ill. algásodási gondjaitokat. Nekem az a tapasztalatom, hogy egy jól felszerelt medence (szűrő stb.) minden további nélkül beállítható "növényileg" a megfelelő világítás eltalálásával.
Ez persze nehéz és hosszadalmas, de jobb mint a sokféle "litty-lötty eztalánhasznál" alkalmazása.
Nekem bevált, rengeteg a növényem, pedig nem adok se tápot, se szódát, de még szenteltvizet sem...
Remekül szaporodik többféle vizipáfrány, a forrásmoha, a vizikalászfélék, és még jópár egyéb zöldféle.Szabályosan írtani kell őket, ha halat is szeretnék látni(1 jó marék növény = egy heti kaja a halasnál..). Naponta reggel 6-7 órától este lefekvésig egyfojtában megy a neon.Valakinél olvastam, hogy 7-8 órát megy a világítás, szerintem ez kevéske!Az akvárium fényérzékenységére példa, hogy a nagyszobai díszakváriumom télen algamentes, de nyáron a világosabb lakás miatt, a fénycsövekre fekete szigetelőszallagcsíkot kell ragasztanom, ezzel csökkenteni a télen tökéletes világítást(közvetlen ablakfényt nem kap, takarásban van a medence).Próbáljatok elsőre közönséges növényeket tartani, és ezekre kitotózni valami jó fényt, és ha már bőven szaporodik a "mezei" vizivirág, akkor
lehet cserepes különlegességekre vagyonokat költeni.Nem elkeseredni ha elsőre(másodikra) nem megy!
CO2 szint? Nem ott a hiba!