LamaXX Creative Commons License 2001.01.04 0 0 3
A Holdra most is föl lehetne menni, csak nincs miért. Embertelen pénzekbe kerülne. Akkor, 69ben még embertelenebb pénzekbe került, de akkor volt egy plusz hajtóerő: meg kellett mutatni az amerikai, CCCP, valamint földlakó állampolgároknak, hogy az USA, meg a kapitalizmus jobb, mint a CCCP, meg a szocializmus. (Nem véletlen, hogy a CCCP összeomlása után töredékére csökkent a NASA apanázsa).

Ez a szöveg, hogy "terraformálás elméletben létezik", szerintem orbitális ;-) badarság. És még enyhe voltam. Az élet nem Master of Orion 2. (Még :) )

Teljesen lehetetlen a közeli néhány évtizedben (sőt szerintem még a mi életünkben is az lesz sajna :( ) hogy a túlnépesedés problémájának reális megoldása legyen a fölös népesség Holdra költöztetése. Egyelőre még az is a megoldhatóság határán lenne, ha például párszázmillió embert csak itt a Földön, egyik kontinensről a másikra kéne mozgatni viszonylag rövid idő alatt.

Jelen pillanatban a nagy meccs az űrkutatásban baromira nem látványos, de ugyanolyan létfontosságú az emberiség hosszútávú jövője szempontjából: az OLCSÓ űrutazás kifejlesztéséért folyik. Erre van igény (jó sok műhold van, amit jó sokan jó olcsón fel akarnak juttatni Föld körüli pályára).

Van szó egyébként újabb Holdramászkálásokról is, bár most a Mars a soros (ott ugyebár még nem járt ember). De (szerintem) korántsem biztos még, hogy egyáltalán már megszületett az az ember, aki majd először a Marsra fog lépni.

Sokat fog lenditeni a dolgon, ha sikerül valamiféle nukleáris hajtóművet kifejleszteni. Én azt gondolom, hogy a vegyi hajtóanyagok határa kb a Holdig terjed.