Törölt nick Creative Commons License 2001.01.03 0 0 41
Szevasz Vahren, a Te Zenitedet én legfeljebb átlagban tudnám kihozni, ebből a kettőből :-). Az egyik 20, a másik 40 éves.

Az orosz gépekkel az a helyzet, hogy megbízhatatlanok. Van, hogy egy darab évtizedeken keresztül tökéletesen működik, míg a másik rendszeresen elromlik. Tudod, a Dacia-szindróma. Ha jó darabot fogtál ki, tartsd meg és használd egészséggel. Én szeretem a Zeniteket mint családi ereklyéket, de van velük némi problémám. Az egyik a zársebességek szűkös választéka (nem tudok hosszút exponálni), a másik a pontos belső fénymérő hiánya. Én ha maradtam volna az M42-es rendszernél, a Zenitet egy Praktica-ra, vagy egy ilyen rendszerű Chinonra cseréltem volna.

Tényleg sokféle M42-es objektívet lehet kapni, legalábbis használtat. Hogy milyen objektívet vegyél? Szerintem látogasd meg a legközelebbi fotóbörzét, ott aztán van felhozatal. Ha ajanlani kellene, a keletnémet Carl Zeiss Jena 1.8/50-es objektívet ajánlanám. Fantasztikus éjszakai, villámfényes képeket csináltam vele - 20 éve.

Abban igazad van, hogy a 20 éves zenited sokkal jobb fényképezőgép, mint a legtőbb tízezer forintos műanyag bóvli. Ha Neked nem hiányoznak az 1 másodperc körüli expozíciós idők (ez az én perverzióm) és a kevés fényben pontos fénymérés, akkor további húsz évig remek képeket készíthetsz vele.

Előzmény: Vahren (40)