bnoplwk2 Creative Commons License 1999.02.09 0 0 1
Szerintem azert, mert jelen tarsadalmunk igy iteli meg egy adott munka "erteket". A penzugyi szfera azert kiemelkedoen faintos mert ugye a tobbseg az "American dream" utan lohol, gazdagodni akar. A kozgazda meg a bankar szepen kiszolgalja a felmerulo igenyeket es nem altall annyit kerni ezert amennyit meg is fizetnek. A fiatal orvos azert keres keveset, mert a TB szerint ennyit er a munkaja. Az mar megint egy massik kerdes, hogy egy befutott Dr. UR jelentos es fizetokepes pacienturaval kemenyen ellene van erdekelve annak hogy a "rookie" kollega szakmailag haladhasson. A villamosmernok azert keres tobbet mint az agrar mernok szakmaja az infotainment iparhoz kapcsoldik es az emberek keveset akarnak (altalaban) dolgozni sok penzt zsebre tenni es ebbol jokat szorakozni. Az hogy az orszag keleti reszen alacsonyabbak a fizuk mint a nyugatin annak kozgaz okai vannak: A munkaado korulnez a rabszolgapiacon es megnezi hogy mi az atlagos obsit. Es esze agaban sincs tobbet fizetni. No es ez azert mukodik meg piszokul jol magyarorszagon mert "roghoz" vagyunk kotve. Keves a penzunk ahhoz hogy Debrecenbol csak ugy, mert mondjuk jobban megeri atkoltozhessunk Pecsre. Az atlagamcsi karrierje soran mondjuk bebarangol ugy 30 40 ezer kilometert, uj allas -> uj varos es ez nem gond. Persze ott is keveseknek van sajat tulajdonu lakasuk, de mondjuk ott nem problema kiberelni egy bocsuletes csaladi hazat. MO-n lakast szerezni, berelni nem trivialis dolog, s a nepesseg 3/4-e valamilyen modon kiugyeskedi maganak mert egy emberelet se lenne eleg hogy legyen sajatja.
Tanar: amig kis hazankban a tudas erteke a beka segge alatt lesz, addig nem var reajuk jo sors. nezd csak meg hogy milyen csinos kis propagandaja van az iskolakerulesnek es a nemtanulasnak. No nyugaton nincs ez am igy...
Mondjuk allam bacsi se kenyezteti el oket magas fizuval. Nem is lenne neki mibol, mert latszolag szegeny mint a templom egere.
Becsulet. Na ez bizony fogos kerdes. A kornyezet ami korulvesz eleg erosen kapacital, hogy ne legy ilyen... Az a legkevesebb, hogy kirohognek erte, mert sokan meg be is tartanak neked ha becsuletes vagy, mert "kilogsz a sorbol", a falkaszellembol, a csoporteszmenybol.
Tocsik... Nem volt o se jobb se rosszab mint a magyar penzugyi/gazdasagi/jogi elit. Egyszeruen csak vezeraldozat volt, hogy legyen min csamcsogni a sajtonak, meg a "common people"-eknek, eshogy a mindenkori Ali Baba es a 376 (?) rablo nagyot emelkedhessen erolcsileg az istenadta nep szemeben...
Ha kicsit zavaros, nezd el nekem....
Udv:
mint fenn
Előzmény: Vanek (-)