L. W. Creative Commons License 2000.12.28 0 0 5

Hát szerb20tok, kedves Ádám és LvT!

Ugye +engeditek nekem, hogy miközben komoly dolgokról próbálok néhány értelmes gondolatot közölni, kicsit bohóckogygygyak is szeretett anyanyelvünkkel (remélem, nem válik annak kárára).

Notehátakkor:
1koron, mikor még hozzáfértem az íercéhez (és volt éjszakai szolgálat kedvenc munkahelyemen), gyakorta csevegtem rajta Ausztráliába, Kanadába és az USA-ba szakadt hazánk gyermekeivel. Mivel a világnak azon a részén szinte kizárólag Billie boy cégének a termékei futnak - legalábbis szerverpozícióban -, semmi gondot nem okozott, hogy éke(zete)sen társalogjak velük. Mi több kértek rá, mondván: legalább hadd olvassák, ha már írni nem tudják. A CP852 (ez az a kódlap, amit a középeurópai Ablakok-verziók használnak) ugyanis teljesen kompatibilis a MS által használt összes többi kódlappal.
Amikor viszont hazai versenyzőkhöz szóltam ugyane csatornákon többször szóltak meg. Na, mert hogy "használj rendes szoftvert!" visszaszólással továbbra is ragaszkodtam a _VALÓBAN HELYES_ magyar karakterkészlethez. Részben persze volt nékik igazuk, de azt a magamfajta 1Xű felhasználónak vajh melllik kisujjából kellett volna kiszopnia, amit azóta már - némi tanulásnak hála - tudok? Mégpedig, hogy nem csak a felhasználó oprendszerén múlik a dolog. A Magyarországon futó IRC-szerverek ugyanis - azidőtájt még szinte kizárólag - többnyire Unix / Linux alapúak, így a CP852 némelyik karakterét (ezek zömmel a magyar ékezetes betvek) vezérlőként, és nem betűként emésztik.
Azt továbbra is tartom, hogy a trécskanálisokon már rég nem lenne szabad olyan szervereknek végezni a kiszolgálást, ami képtelen a 100%-os konverzióra. Annál is inkább, mert már vagy két-három éve élő szabvány az UniCode, ami pedig gyakorlatilag az összes élő nyelv összes betűjét és írásjelét egy táblában tartalmazza. Vitat6atlan hátránya, hogy 8 helyett 16 bitet használ egyetlen karakterhez, de egy traccs-csatin, ahol az áramló bájtok zöme stuffbyte (ez még nem magyarult, de ért7ő talán), ott ez aligha okoz bármi gondot. Csakhogy itt má' +int a presztízskérdések csatábaküldése dominál.
Miért kellett anno fanatiqs rajongóknak összeverekedniök "Illés vagy Omega?" üvöltéssel? Miért kell hasonlóknak ugyanezt tenniök "Újpest vagy Fradi?"-t hörögve?
Nem hiszem, hogy bárkinek is jobb ék(ezet)telenül írnija magyarul, de "olyan jó mutatni, hogy halad a korral".
Visszafelé? Hmmm... Zavarja az őt???

Most akkor melyiktek álláspontját erősítettem ;-) ?

10teletval:
Laczy