LvT Creative Commons License 2000.12.23 0 0 4
Kedves Kis Ádám!
Nem akarván visszakanyarodni egy korábbi vitánkra, bizonyos szálakat nem göngyölítek tovább.
Az írásos kommunikáció "demikratizálódása" kapcsán korábban említettem, hogy ezt a "nagy nyilvánosság előtt elkövetett" esetre értem. Ebből a szempontból még két-három diploma sem sorolja az embert ehhez az elithez. Az elit itt azokat jelenti, akiknek lehetősége volt/van/lesz a nagyközönség előtt írásban kifejezni magukat. Egy biológus pl. eddig szakfolyóiratokban jelentethetett szakcikkeket, azokat pedig ez előtt a saját munkacsoportja, valamint a folyóirat is lektorálta mind nyelvileg, mind szakmailag. Vagy beírhatott egy olvasószerkesztő kontrollja mellett valamely napi/heti/havilap olvasói rovatába. Mindez nem feltételezi azt, hogy irodalmilag megfelelő színvonalon képes kifejezni magát: ebből szempontbon ő bizony a plebsz része; szemben az irodalmi elittel. Most viszont ez a réteg is kapott egy nem szaknyelvi, lektorok, szerkesztők által nem kontrollált nyilvános írásos kommunikációs csatornát. Ez teszi a valóságosnál feltűnőbbé a nyelvi-helyesírási problémákat. Én pl. tűrhető ditirambusokat tudok írni, de a kottát "nem ismerem". Ha a zenei kifejezőeszközök váltak volna ilyen "demokratikussá", akkor én is szörnyen kulturálatlannak mutatkoznék. De így ez látens marad.
Túl a fentieken praktikus szempontok is modulálják a kérdést: vagyünk egy egytemi hallgatót, aki be-bejár valamelyik hallgatói kabinetbe levelezni, csevegni (chatelni), beírni ide a fórumba. Ma egy "szabványos" magyar klaviatúrával felszerelt vindózos gép elé tud leülni, holnap egy 386-os elé, amelyen DOS-os kliensek vannak az angol, vagy a "szabvány" előtti időkből származó kiosztású magyar billentyűzettel. Különösebben nem nehezményezhető, ha a legkisebb közös nevezőre törekszik...
Hogy követel-e plusz energiát az ékezetes betűk használata? Számomra igen, ha nem is szignifikáns mértékben; de nálad is lehet ilyen effektus, ha "lemaradtál" az általad említett csevelycsatornán a többiektől éppen az ékezetek használata miatt.
De a "fejlődés" létezését lehetetlen tagadni: a 386-osok lassan kiselejteződnek, megjelenik, majd uralkodóvá válik a Windose 9999, a RedHat Linux 9.9-et felszerlik unicode-os támogatással és font-mappinggel. És ezek a kérdések maguktól megoldódnak; a revolúció szükséges, de végleges eredményt csak az evolúciótól várhatunk.
Végezetül, boldog ünnepeket Neked, és mindenkinek, aki ezt olvassa, és azoknak is, akik nem.
Előzmény: Kis Ádám (3)