Kis Ádám Creative Commons License 2000.12.23 0 0 3
Kedves LvT!
Csak röviden ismétlem magam: a cset az ékezet használatában nem egységes, így, mint szubkultúra nem jellemezhető azzal, hogy használja vagy nem használja az ékezetet.
A szoftverharc nem is érdekes, nyilván azok között a termékek között folyik, amelyek tudnak ékezetes betűket írni, és azok között, amelyek nem. Mondjuk, a dolog lényege a UNICODE-hoz fűződő viszon (a UNICODE mindenfajta írást lehetővé tesz).
Ami a kultúra demokratizálódásával kapcsolatban írsz, az merő illúzió: aki a neten nem ír ékezetet, nem azért nem ír, mert nem tudja, hogyan kell, hanem azért, mert nem akar. Az is illúzió, hogy "hogy az internet az írásos kommunikáció lehetőségét eljutatta azokhoz a rétegekhez is, akik az eddig megszokott szinten nem tudnak élni vele." Nem tudok statisztikákat, de szerintem az interneten kevés az érettségi nélküli ember (ha érettségizettnek vesszük az olyan középiskolásokat, akik nagy valószínűséggel érettségizni fognak). Ilyen értelemben az internetező társadalom inkább elit, mint plebsz. Ráadásul meggyőződésem, hogy az ékezet nem írása követel energiát tőlük is (ez nem ugyanaz, mint hogy helyesírási hibákat követnének el, ha használnák az ékezetet).
Kis Ádám
Előzmény: LvT (2)