LvT Creative Commons License 2000.12.22 0 0 2
Kedves Kis Ádám!
Abban igazad van, hogy nem igazán ismerem a csevegőcsatornákat, mivel számomra az egész olyan szubkultúrát képez, amellyel nem vagyok kompatibilis, akár ékezettel, akár ékezet nélkül, akár stilarizáltan, akár odahánytan történik. Ezért nem is tudom megfejteni a célzásaid a szoftverháború résztvevőiről.
Mindenesetre, amikor elkezdtem, még nem lehetett 8-bites karaktereket használni az e-mailekben. Ma már csak akkor írok így, ha tudom, hogy a kliensnek, ahová levelet küldök, pl. gondja van az UTF-8 kódolással. Ez fejlődés, nem? Ráadásul a kérdés érzelmi szintre emelése nélkül. De azért nagy úr a megszokás: meg esik, hogy néha nem kerül ékezet az é-re...
Lehet, hogy eltér a véleményünk, de ha Kosztolányi nem is, Kazinczy meglehetősen *elitista volt (abban az értelemben, hogy az elithez tartozónak érezte magát). De az oldalvágás nem is nekik és nem erről szólt. Legfőképpen nem volt irodalomellenes. Azonban a nyelvi kultúra nem különbözik a kultúra többi aspektusától: ami feltűnővé teszi, az az, hogy az internet az írásos kommunikáció lehetőségét eljutatta azokhoz a rétegekhez is, akik az eddig megszokott szinten nem tudnak élni vele. Itt természetes az, hogy aki eddig éveket töltött azzal, hogy ezirányú műveltségét minél magasabb szintre emelje (v.i. az elit), felszisszen. Tisztelt csevegőtársaink azonban hagyományos irodalmat nem fognak kizzadni magukból, így azon internetes szolgáltatások nyelvi színvonalán bosszankodni, amelyek az élő beszédet hivatottak helyettesíteni (beleértve ezt a fórumot is), aránytévesztés: a plebsz dolga az, hogy fenntarsa a nyelvet, az intelligenciáé pedig az, hogy művelje. Az előbbi megélhet az utóbbi nélkül egy ideig, fordítva egy percig sem.
Előzmény: Kis Ádám (1)