Kis Ádám Creative Commons License 2000.12.22 0 0 1
Kedves LvT!
Válaszodból az látszik, hogy nem ismered igazán a csevegőcsatornákat. Nem hiszem, hogy a nyelvhasználat alapján szubkultúrának lehetne minősíteni, mivel igen tarka nyelvileg. A dolog mélyén más van: bizonyos szoftvertermékek harcának, melyek közül egyesek támogatják az ékezetes írást, mások részben, megint mások pedig nem. Ezért, amikor az ékezet nélküli írást látom, valahol az ehhez a konkurenciaharchoz való kapcsolódást érzem (erre egyébként más jelek is utalnak).
Nem hiszem, hogy elég azt mondani, hogy az idő megoldja, nézetem szerint - legalább itt - beszélni kell róla, és igenis érzelmi kérdéssé kell tenni a dolgot. Ennek eszköze lehet például annak a tudatosítása, hogy a kétvesszős ékezet például csak a magyar nyelvben fordul elő.
Különben én nem azt írtam, hogy a nyelvünkre kell büszkének lenni, hanem azt, hogy erre a sajátosságára. Persze, lehet, hogy ez butaság, nem jó szó a büszke. Mindenesetre nem kellene szégyelleni.
Egyébként, szíves engedelmeddel azt az értékelésedet, hogy a nyelv iránti érzelmek "a korábban privilégiummal (vesszővel az é-n!) bíró elit önigazolásának egyike" és a nyelvet egyszerűen csak használni kell, mert az a nyelv iránti tisztelet, szíves engedelmeddel nem tudom másképp értékelni, hogy Kazinczytól Kosztolányiig íróink sorát nyilvánítsuk elitistának, és felejtsük el a magyar irodalmat. Én ugyan egyáltalán nem vagyok nemzetieskedő, de ez az felfogás ellentmond a kultúrámnak.
Kis Ádám
Előzmény: LvT (0)