Marcus Aurelius Creative Commons License 2000.12.21 0 0 54
Az eredményesség még egy-egy időszak válogatottjainak összehasonlításánál sem biztos, hogy a legjobb szempontnak minősül. (szintén röpis példa: az /egyébként agyalágyult/ FIVB-szavazók /jogosan/ a 90-es évek olasz férficsapatát választották meg az évszázad legjobb gárdájának, akik egy olimpiát sem nyertek.) Mindig figyelni kell a mezőnyt, a bíráskodást, az esetleges sérüléseket, egyéb körülményeket.

Ezen belül található az a halmaz, hogy mennyire jó az adott válogatott. És azon belül csak egy szelet(sokszor csak szeletke), hogy mennyire jó edző-kapitány irányítja azt. Valóban vannak olyan egyéniségek, akik tényleg meghatározóak országuk válogatottjára nézve (játékrendszert alakítanak ki, úgy motiválnak, ahogy előtte senki, annyira bíznak benne a játékosok, mint senkiben addig, stb., röpis példa: Lang Ping, Velasco), vagy az egész sportágra (a nevelőbázist és kiválasztást is megreformálja: Karpol). Az ilyen edzők hatása a válogatottakra nyilván nagyobb, mint egy olyan kapitányé, aki készen kap - gyakran komplett sorokban - játékosokat a kluboktól, és "csak" annyi a feladata, hogy összecsiszolja a játékukat, és működtesse a gépezetet (meccseljen).

Nos, Mocsaival az EB alapján nem sok gondom lenne. Prefectnek voltak jó meglátásai is a csapat játéka kapcsán, de nagyrészt kényszerpályák befolyásolták a kapitányi döntéseket, így nem tudom igazán elmarasztalni a "herr professzort" ezekért. Ha az első meccset nem számítjuk (amit teljesen objektív bíráskodás mellet el is vesztettünk volna), jól muzsikált a csapat. Viszont felmerül, hogy egy aranyesélyes szituációban - ha rajta múlt volna - miért vitt volna egy (még ennél jóval radikálisabban) megfiatalított keretet? HA MOCSAIN - mint kapitányon (nem edzőn) - MÚLT VOLNA, LEHET, HOGY NEM VAGYUNK MOST ARANYÉRMESEK.

Az Olimpia teljesen más tészta, nem is akarok újra belemenni, hogy mikor mit rontott el M.L., de hogy negatívan hatott a csapat szerepléseire (taktikai húzások, csapathírdetés), az könnyen belátható.

A magyar sportdiplomáciát viszont minden dícséret megilleti. Ennyire korrekt bíráskodást még sosem kapott a csapatunk. És ez is egy szelet a sikeresség értékelésénél. Nem is kicsi.

Előzmény: tracy (53)