Iván Gábor Creative Commons License 2000.12.19 0 0 386
A 337 és a 371-es hozzászólásban vetődött fel a következő:

"A hőkülönség okozta levegőáramlás, mint a kerék forgásának magyarázata, milyen magyarázatot ad a forgatási teljesítmény drasztikus csökkenésére egy 10-15 perces kisérlet során?"

"...ez a teljesítménycsökkenés nemcsak akkor lép fel, ha folyamatosan forgatjuk a kereket, hanem akkor is, ha közben pihenünk egy jó pár percet és újrakezdjük a forgatást. Ez esetben a hőkiegyenlítődések eltünnek, de a kerékre gyakorolt hatásunk mégis lényegesen méréskeltebb lesz, még akkor is, ha kezünk hőeloszlása változatlan az előző próbálkozáshoz képest."

Válaszom:

Erre is van hőhipotézises magyarázat: A kezdeti nagy hőkülönbségek hatására kialakul egy viszonylag állandó levegő áramlás. Itt már a levegő áramlás lendülete segiti fenntartani az áramlást.Ha ezt megszakítjuk, akkor a már más hőközegben nehezebben alakul újra ez az áramlás.

De az idegi állapot sem tartható fenn sokáig, mert elfáradnak az emberek, amely hatására a kézen nagyobbak a hőkülönbségek. Az ellazult relaxált állapot ákár órákig is tartható lenne, de itt koncentrálni erőlködni kell, ami streszt okoz. A koncentrálás a szakemberek szerint kb 20 perc, közel megegyezik a megadott értékekkel.