etwg Creative Commons License 2000.12.19 0 0 143
Szerintem igaza van Filburtnak,

valojaban gondolkodni kellene, ha valaki valamit állit. A Chello meg a hasonlo szolgáltatás igen hasonlit a telefonra, ahol esetleg a telefontársaság azzal jönne, hogy tisztelt hölgyem/uram ön igen gyakran zaklatja az anyosát telefonjaival, ezért az általános béke érdekében mi ugy döntöttünk (mármint a társaság), hogy csak naponta 2 percre hivhatja az adott számot. Jelenti ez azt, hogy többet nem beszélhetsz az anyossal (pl. egy más számon)? Ugye nem.

Az UPC-nél is hasonloan áll a bál. Ök egy bizonyos kapacitással rendelkeznek (adva van a központ pillanatnyi felépitésével). Ezt a kapacitást kell a tisztelt elöfizetök között valahogyan felosztani.

Hogyan?

(Vagy a rendszert tovább böviteni, amit viszont minden beszállito rendszeresen forsziroz, hiszen csak igy gyárthat több meg jobb routereket stb. Igen hasonlit a rendszer a Windowshoz, amint beépitik már jön az uj javaslat a bövitésre, és két honap mulva már semmi sem szállithato az addig ki nem bövitett rendszerhez - azaz kidobhato....).

Természetesen ehhez jön még a pillanatnyi hálozat állapota is (amit már korábban tárgyaltunk), tehát a kedves szomszéd, ha nagyon akarja sikeresen tudja befolyásolni a te hálozati forgalmadat (hála az istennek, eddig még nem a saját javára, mert akkor ugyis minden besz@rik).

Természetesen ilyen elöfeltételek mellett elöfordulhat, hogy pont neked nincs annyi kapacitásod, mint amit megálmodtál. Ez más rendszereknél is igy van, tehát az UPC nem nagyon log ki sorbol. Ráadásul az UPC (és egyebb broadband) hálozat nem erre lett eleve tervezve, ezért eme szolgáltatás mint melléktermék jelent meg, és a technika mai állása szerint nagyon nehezen kezelhetö az individuális forgalom (Ausztriában, Hollandiában stb. a UPC telefon a hálozaton belül teljesen ingyenes), mert annak ellenörzése többe kerülne mint a bevett haszon ( a mai zuhano telefonárak mellett), és ezért inkább a költségek benne vannak az alapdijban. Tehát alapjában véve a kutya sem törödik nagyon azzal, hogy mennyit használod az adott hálozatot. Ez csak akkor kérdés, ha van egy két nagykutya is a neccen (bank stb.) ezek rendszerint megkövetelik bérelt kapacitást, és az UPC-nek (stb.) ezt természetesen biztositani kell pont a te rovásodra (ilyenkor szokott összedölni a rendszer, azaz nemcsak 5 GB nem kapsz hanem egyáltalán semmit sem).

Szivesen hallanék erre is néhány javaslatot azoktol a tiszelt topikosoktol, akik rágják a gumit.

Tehát a chellonál két alap dolog veszélyezteti a forgalmat. A hálozat állapota töled a központig , illetve hányan vannak bekapcsolva. Ezt a forgalmat bizony sokszor szabályozni kell (a modemek teszik rendszerint automatikusan és a pillantnyi állapotoktol függöen a hálozatban, nem pedig attol függöen, hogy mennyi adat forgalom volt közted meg a központ között.)

A másik dolog a központ, amelyik a te kapcsolatodat irányitja oda, ahova kivánod. Ez a berendezés meg az egész hálozat kapacitását összegezve és szabályozva adja át a forgalmat a másik (rendszerint a bérelt postai !!!!! hálozatnak).

Tisztelt bennfentes kollégák (aki szerint szabályozva van a chello individuális forgalma) áruljátok már el, hogy hol is lehet ebben a rendszerben szabályozni Kiss Pisti individuális forgalmát, és mi a franc számolná az átvitt biteket KP-töl az én szerveremre, és mutatná azt ki az ügyfél irodának, hogy ki mennyi adatot vitt át.

Ausztriában 256 QAM-os moduláciot használnak (pillanatnyilag a legjobbat Europában) és a hálozatuk is elsö osztályu, mégis sokszor van, hogy nem megy a dolog, illetve nem ugy ahogy akarom. Ilyenkor én is káromkodni szoktam, de öszintén megmondva nem tudom kire - a szomszédra, aki esténként vezeték nélküli fülhallgatoval hallgatja a TV müsorát, és eteti az én modememet neki nem valo frekvenciákkal, vagy a postai kábel döglött be (az UPC és az amerikai szerver között), netalán sikerült rávenni valakit az UPC-ben, hogy éjszaka is bemenjen szolgálatba és szabályozza az én, vagy más forgalmát.

Azt hiszem itt annyi probléma lehet, hogy az UPC esetleges emlitett szabályozással csak magát tenné hidegre (vagy a konkurencia teszi ezt neki ingyenesen).

Elnézést e hosszabb elemzésért de másképp alig lehet megvilágitani a chello stb. problémáit és tévhitekkel csak rontani lehet azt amit valahogyan de már müködik.

Előzmény: Filburt (141)