granturismo Creative Commons License 2000.12.15 0 0 779
Egyébként gondolkodom a gyári rádíó lecserélésén. Nem egy egyszerű ügy. Kell az a bizonyos adapter ami a gyári rádió kivétele után maradó üres helyet átalakítja olyanná, hogy egy szabványos rádiót be lehessen építeni. Már megnéztem ezt a valamit, sőt beépítve is láttam. Hát mit mondjak eléggé megbontja a műszerfal harmóniáját, mivel a rádió felső része még majdnem a műszerfal síkjában, alsó része viszont már attól jóval beljebb helyezkedik el. Az adapterhez jár egy fedél amelyen a gyári rádió előlapjának imitációja van kiképezve. Ha elhagyjuk a kocsit ezt be lehet pattintani a másik rádió elé. Ez az imitáció azonban SZVSZ elég gyengén sikerült. Nem kell alapos szemlélődés, hogy észrevedd ez csak "kamu". Namármost egy rádiótolvaj fejével gondolkozva (sajnos erre is szükség van) ha ezt a panelt feltéve látnám biztos feltörném a kocsit mert alatta ott a "szajré". Szóval az "álelőlap" nekem nem kell. Másfelől ha éppen nincs rá szükség elhelyezni is problémás; zörög, csúszkál. Szerencsére a Török Audió-nál lehet kapni külön csak a belső adapter részt is ráadásul ezen nincsenek rajta a kamu-előlap rögzítésére szolgáló bemarások, így még valamivel esztétikusabb is.

Milyen rádiót?
A CD tárat én kizárom, igazán nem tudom elhelyezni megfelelően. A csomagtartó nem túl nagy, oda semmiképp, a kesztűtartót sem akarom elveszíteni. Az utastérben látható helyre semmiképp (megint a tolvajok) esteleg a vezetőülés alá? Ha mögém ülnek mindig figyelnem kéne, hogy szét ne rúgják. Na jó hanyagoljuk.
A másik megoldás a front CD. Akkor ugye nincs kazetta de végülis nem is kell. OK.

Melyik front CD?
Ha már igy megsebzem a műszerfalat akkor legalább a rádió maga illeszkedjen anyagban, színben, formában az autóhoz. Anyaga, színe legyen ugyanaz a sötétszürke műanyag mint a műszerfal, kijelzője legyen zöld. Kevés és nagy gombjai legyenek, mert így illeszkedik a környezetéhez. Hát igen, ez rögtön nagy "gyomlálást" jelent, mert egyből kiesnek a manapság divatos, sok apró nyomógombos, zsúfolt, sokszínü-színjátszó csodakészülékek. Nem is gyárt már senki ilyen készülékt a Grundigot kivéve. Végignéztem a Grundig CD rádóit. Persze a legnagyobbal indítottam, az Advence CD jelű készülékkel. Lássuk mit tud: RDS,EON,PTY, 4x50W, 5db 2,5 V-os RCA (Első, hátsó, plusz állítható szubbasszus kimenet), ASP 4 tárolható beállítással, magas, mély hangszín (külön az első és a hátsó csatornákra), sebességfüggő hangerőszabályozás,telefon-némító, telefonkihangosítás. Ezen kívűl, bár ez jelenleg nem érdekes, de vezérel CD tárat, közlekedési informácíókat is közvetít és tárol(!) is, valamint képes DAB vevő vezérlésére. Két apró ellenvetésem van: nincs távirányítója és nincs beépített órája. Mindezek után az ára 86 990 Ft, én többre számítottam.
Utána néztem a tesztjének is. Az autóHIFi újság tesztelte nemrégiben. Eléggé furcsa mezőnyben szerepelt, miután jóval drágább készülékekkel vetették össze. A többi készülék ára 109, 129, 215 és 250 eFT volt. A CD hangja az újság szerint a tesztben átlagos. Szerintem ez dícséret az árakat nézve. A rádíórész pedig egyértelműen a teszt győztese volt. Ezek után az újság mindenképpen megvásárlásra ajánlja a készüléket.

Tisztelt tasztaltársak!
Szeretném ha hozzászólnátok ehhez a témához, pláne akinek tapasztalatai is vannak.
ÜDV GT