vsanci írta:
> mit szólnátok magyar épulet kitekhez? Mondjuk állomás
> épületek, raktárak, stb. magyar stílusban fantázia épületek.
Már régóta forgatom a begyemben az ötletet. Lásd:
http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/models/Station/Sta_main_m.htm
A magyar állomások szerintem nagyon alkalmasak a modellezésre, mert:
- tipustervek alapján épültek. Sok van belôlük az országban (és környékén)
- a típusterv-sorozatok modulszerűek. Két sorozat van, a fôvonali és a mellékvonali, a sorozatokon belül viszont a másodosztályú a harmadosztályú kibôvítése, az elsôosztályú pedig a másodosztályú kibôvítése. A kibôvítés egy-egy új oldalszárnyat jelent, azaz az alapmodul változatlan marad.
- az épületek nagyon jellegzetesek, aki látja, (szerintem) rögtön tudja, hová tegye.
Alapanyagnak nem papírra gondoltam - ez csak egy (kicsit nagyképűen fogalmazva) tanulmány. Hanem szilikon mintát lehetne készíteni, és gipszbôl kiönteni a falakat. Külföldön, legfôképpen Amerikában ilyen termékek nagy számban vannak a piacon. Kit formájában lehet kapni ôket és otthon egy rövid sorjázás után fehér faragsztóval lehet ôket összeragasztani. Temperával lehet ôket festeni, de még jobb, ha a szinezéket belekeverik a gipszbe. Az utólagos festés esetén ugyanis, ha megkarcolódik a fal, ott kilóg a fehér.
Készítettem egyszer egy öntômintát egy Faller téglafalról. Sajnos nem szilikonból, hanem latexbôl. Irtó jól néznek ki a beleöntött gipszfalak, csak, mivel a latex nem annyira formatartó, mint a szilikon, a gipszfalak kissé hullámosak. Olyanok, mintha részeg lett volna a kôműves...
Egyébként a papírmodell kéménye ebbe a latexformába öntött gipszbôl készült.