Shingitai Creative Commons License 2000.12.07 0 0 7582
Még a nyáron igértem Boutnak egy Aikido- karate történetet az Aikido fórumon, először evvel törlesztek itt.

A zöld Fűzfa története
Szóval: Amikor Funakoshi Japánba ment tanítani nem volt saját dojo-ja, de megszerezve az egyetemi tanács engedélyét elérte hogy a helyi kendo dojoba oktasson, a lehetőség elég szokatlan volt és tulajdonképpen elutasításra is számíthatott volna, ha a kendocsapat kapítánya már régóta nem lelkesedett volna a Karate iránt. A kendocsapat kapítányát Konishi Yasuhiro-nak hívták, róla és Uyeshibáról szól a történet.
Konishi a háború elötti karate egyik legjelentősebb személye, mégis és sajnos Japánon kívül kevesen ismerik.Pedig mind gyakorlásban és elvekben sokat adott a japán karaténak. Az ippon és kihon kumite is az módszere volt, ezt a kendoból vette át.
Konishi egyetemi évei alatt megusmerkedett egy okinavai diákkal, aki bemutatta neki a karatét, ekkor megtetszett neki amit látot, ezekben az években azonban Japánban még nem tanította ezt senki, amikor Funakoshi Japánba ment Konishi feltétlen támogatója lett. Egyik első tanítványa volt, de útjaik hamarosan szétváltak. A többi okinavai mester Japánba érkezésekor elment hozzájuk is tanulni és sokan a későbbi Shotokan Dojoból ezt árulásnak tekintették, főleg amikor Motobu mesternél tanult, aki Funakoshival nagyon rossz viszonyban volt. Konishi nagyon jó kapcsolatot épített ki Mabunival a Shito-ryu mesterével és 30-as években már főleg csak vele gyakorolt. A Butokukai őt nevezte ki a karate szekció elnökévé és így az a furcsa helyzet alakult ki, hogy régi mesterei előléptetése a japán budo rendszerbe való beintegrálása (hanshi, kyoshi fokozatok ) rajta múlott. Konishi legfőbb munkájának azonban a kidolgozatlan Okinavai karate japán budová emelését tekintette. A karate és kendo művelése melett Uyeshiba mester edzéseit is látogatta , amikor Uyeshibának megmutatta mit tanult karatéból, Uyeshiba kiábrándította , és értéktelen szemétnek mondat azt amit gyakorol, mert merev ,szaggatott és egyenes – nem pedig folyékony, körkörös, folyamatos. Konishi hitt Uyeshibának, de a karatét is szerette, és hónapok munkája során megváltoztatta mozgását több kitérést és folyamatosságot tett a mozdulatokab, létrehozva a Tai sabaki (kitérés ) Katat. Uyeshiba ezt már fejlesztésre érdemesnek tartotta.
Ekkoriban történt, hogy Butokukainak mestereket kellett delegálnia az egyetemi katonai harci kiképzéshez. Uyeshiba , Konishi és Mabuni is részt vett ebben a munkában. Mabuni és Konishi karate oktatást tarttottak, létrehoztak egy oktató katát, amit Uyeshiba is szemrevételezett és több kritikai megjegyzést tett. Többek között felhívta arra a figyelmüket, hogy a nőknek másként kell megvédenie magukat mint a férfiaknak.
Konishi és Mabuni elfogadva Uyeshiba ajánlásait megváltoztatták a katát és két változatát egy férfi és egy női változatot hoztak létre. A katának Aoyanagi vagy Seiryu nevet adták ami Zöldfűzfát jelent.
Szóval van egy olyan újkori karate kata, ami Uyashiba keze nyomait viseli.