babarczyeszter Creative Commons License 2000.12.03 0 0 713
Kedves Tas,

"antiszemita" írás az, amely általánosságban beszél "zsidókról" (vagy a "zsidó" jelentéssel kódolható embercsoportról), és amely ezen embercsoportnak egyrészt sajátos hatalmat vagy hatalomvágyat, vagy gonosz szándékot, vagy kártékony tulajdonságokat és működést tulajdonít (tehát a három közül bármelyiket, és általában az embercsoport vonatkozásában).

ha valaki így beszél magyarokról, akkor beszélhetünk "magyarellenességről", stb. Vadim Tudor vagy Meciar pl. szinte biztosan megfelel a "magyarellenesség" kritériumának.

nem antiszemita az, akinek baja van Izrael politikájával, aki szerint a kereszténység jobb vallás, mint a júdaizmus, vagy aki a zsidó származású magyar (vagy bármilyen) állampolgárok életútját vizsgálja, és történetileg megalapozott, elfogulatlan szempontból elfogadható negatív tartalmú vagy úgy is értelmezhető megállapításokat tesz (pl: a zsidók felül voltak reprezentálva a kommunista pártban).

Azonban a fenti estek is szolgálhatnak antiszemita propaganda fedőneveként, ezért jó ízlésű és intellektuálisan igényes ember igyekszik úgy megfogalmazni az ilyen tartalmú állításait, hogy világossá tegye, milyen specifikus történelmi vagy társadalmi problémát köt össze milyen zsidó származású, vagy zsidónak tekintett csoporttal, és milyen jelentőséget tulajdonít annak, hogy az illetők "zsidók" (valamilyen definíció szerint) -- lehetnének-e pl. magyarok vagy németek vagy franciák vagy valamilyen sajátos helyzetbe került vegyes etnikumú csoport, vagy a "zsidóság" itt valami egészen specifikus feltétel.

Antiszemita továbbá az, aki ez utóbbi különbségtételt képtelen felfogni.

e

Előzmény: Tas (708)