elf Creative Commons License 2000.11.28 0 0 1507
Coyote, NLQ kösz. Most is okosabb lettem valamivel.

Égyébként vettem ma az autóhoz egy műszerfalra szerelhető fesz. mérőt(abban az évjáratú Range-ben ami nekem van már nincs gyárilag grrrr), meg egy zavarszűrő modult. Ez utóbbi ugyan autórádióhoz való, de remélem a CB-n is segíteni fog, ugyanis a kegészítő hűtőventillátorok belezavarnak a vételébe. Gondolom elég lesz a CB tápját megszűrni, holnap kiderül.

Egyébként nagyon belecsavarodtam mst ebbe a dupla akkus témába. Sokan azt csinálják hogy egyszerűen párhuzamossan kötik a két akkumulátort, oszt kész. Ez a legegyszerűbb megoldás.

Valamivel ügyesebb az amit én szeretnék. Léteznek direkt erre a célra gyártott relék, amik érzékelik az akkumulátorok feszültségét, és ha veszélyba kerül az indítás, lekapcsolják az indító akkumulátorról a terhelést, és a csörlő/lámpa/stb csak a kiegészítő akkumulátort meríti.
Bizonyos rendszerknél a két akksi manuálisan összekapcsolható, ha szükséges.
Van olyan cucc is ami először az indító akkumulátort tölti, és csak aztán a kiegészítőt.

Szóval klassz dolgok ezek, csak nehéz beszerezni őket. A Forex-nek van lyen reléje, de az csak max 180 amper bír. Ez mondjuk bőven jó egy hűtőtáskához, de egy csörlő 400 Amperes áramfelvélteléhez már kevés. A Tauben..stb kft árul egy IBS Battery monitor nevű holmit. Az elég korrekt, viszont 100e+Áfa.. A k.. anyjukat!

Megpróbálok utána nézni a gyári LandRover Split Charge systemnek, ez elméletileg mint gyári exra rendelhető volt annakidején, amikor az autóm készült.