kerub Creative Commons License 2000.11.25 0 0 20

Tisztelt vállalkozók -frissitsük fel a topikot hátha életre kel -ime itt a következő ajándék.

Az új Számviteli törvény 2001. január 1 – vel hatályba lépő szabályozásai igen szigorú kikötéséket tartalmaz mind a bizonylatolás, mind a könyvelési nap tényleges megtörténtével kapcsolatban.

A törvényből kiemelt részek alapján, a könyvelési bizonylatnak tartalmaznia kell:
- a gazdasági műveletet elrendelő személy, vagy szervezet megjelölése,
- az utalványozó,
- a rendelkezés végrehajtását igazoló személy, valamint a szervezettől függően az ellenőr aláírása,
- a készletmozgások bizonylatain és a pénzkezelési bizonylatokon az átvevő, az ellennyugtákon a befizető aláírása.
- a bizonylat kiállításának időpontja,
- a könyvviteli nyilvántartásokban történő rögzítés időpontja, igazolása,
- a számla, egyszerűsített számla, számlát helyettesítő okmány alaki és tartalmi hitelességét, megbízhatóságát a gazdálkodó képviseletére jogosult személy vagy általa a bizonylat aláírására feljogosított személy a gazdálkodó azonosító adatainak feltüntetésével és aláírásával igazolja.
- a számviteli bizonylatot a gazdasági művelet, esemény megtörténtét igazoló bizonylatot magyar nyelven kell kiállítani. A külföldi megrendelőnek küldött és magyar nyelven kiállított számlán az adatok a külföldi megrendelő nyelvén is feltüntethetőek.
- a külföldi szállító, szolgáltató számláján azokat az adatokat, megjelöléseket kell – a könyvviteli nyilvántartásba vétel előtt – magyarul is feltüntetni, amelyek a bizonylat hitelességéhez, a megbízható, a valóságnak megfelelő adatrögzítéshez, könyveléshez, az utólagos ellenőrzéshez feltétlenül szükségesek.
- a pénzeszközöket érintő gazdasági műveletek, események bizonylatainak adatait késedelem nélkül, készpénzforgalom esetén a pénzmozgással egyidejűleg kell lekönyvelni. Ez az a rendelkezés, ami véleményem szerint betarthatatlan. Ennek ellenére arra kell törekedni, hogy 1 – 1 lezárt időszakhoz a bizonylatok határidőben kerüljenek a könyvelésre, mert Pl.: egy májusi keltezésű egyszerűsített – készpénzes – számla – júniusi pénztárban történő szerepeltetése számviteli fegyelem megsértését vonhatja maga után.

Az új szabályozások egy része igen nehezen oldható meg, a legutolsóként leírt előírás pedig megoldhatatlan. Ezek ellenére, el kell készíteni minden vállalkozás számára az új pénzkezelési szabályzatot, értékelés szabályzatot, leltározási szabályzatot, számviteli politikát, számlarendet és számlatükröt. Ezek elkészítésére – elsősorban a fent leírt bizonylatolásokkal kapcsolatosan – együttműködésre lesz szükség.

Ezt aki betarja az superzseni, aki nem az pedig MEGSÉRTI A SZÁMVITELI TÖRVÉNYT.

Reszkessetek egerek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: Karcsu (15)