marfai Creative Commons License 2000.11.18 0 0 125
Az MSZP az Internet pártján - az MSZP az Internet pártja

Az Internet és a nyilvánosság valamint az Internet és a szabályozás kapcsolatáról tartott sajtótájékoztatót
Lendvai Ildikó frakcióvezető helyettes és Simon Gábor, az MSZP Internet koordinátora.

Simon Gábor elmondta, hogy ma Magyarországon az Internet egy új kommunikációs csatornaként egyre inkább a független tájékoztatás és a véleményszabadság jelképévé lett. Az MSZP éppen ezért nem csak támogatja, hanem aktívan használja is az Internetet és üdvözöl minden olyan kormányzati lépést, amely az Internet aktív használatára irányul. Teszi ezt azért, mert szerinte az Internet aktív használata az átláthatóságot, a nyilvánosságot, a szolgáltatási szabadságot és a demokráciát hozza magával.

Mindezek bizonyítására Simon Gábor ismertette azt a felmérést, amelyből kiderül, hogy az MSZP által megkérdezettek 90 százaléka használja az Internetet, 64 százalékuk rendszeresen - ezek fele hetente több alkalommal is - látogatja honlapunkat. Ezek után nem véletlen, hogy például a november 25-26-án sorra kerülő kongresszusára a párt egy önálló kongresszusi site-ot hoz létre, amely elérhető a "www.mszp.hu" honlapunkon keresztül, és kimondottan kongresszusi információkkal szolgál.

Ezért nem érthetünk egyet Körmendy-Ékes Judit nyilatkozatával, amelyből az derül ki, hogy az ORTT elnöke az Internet tartalmak átfogó cenzúrázását tartja szükségesnek. "Az MSZP nem támogat semmilyen, az Internetet szabályozni akaró központi kormányzati törekvést" - tette hozzá Simon Gábor, majd így folytatta: - "… üldözni az emberiség ellen ható tartalmakat kell."

Lendvai Ildikó három tételben foglalta össze mondandója lényegét:

1. Cenzúra helyett támogatásra van szükség, mert ha kellenek is új jogszabályok, azoknak támogató jellegűeknek kell lenniük.

2. Paragrafus helyett pénz kell ahhoz, hogy támogatni lehessen az Internet-használatot.

3. Hatalom-kiterjesztés helyett az ORTT-nek saját új feladataira kell koncentrálnia, vagyis van a modern informatikának és a médiavilágnak egy határterülete. Ilyen pl. a televíziózás digitalizációja, az új Internet-tévé forma megjelenése. Erre vonatkozóan újból csak három ponttal illetve inkább javaslattal áll elő az MSZP:

- át kell tekinteni az ORTT támogatási rendszerét oly módon, hogy külön összeget kell elkülöníteni a fentebb említett határterületen megjelenő új formák bevezetésének támogatására. Éppen ezért tartottuk károsnak már most megvitatni a Parlamentben az ORTT 2002-es költségvetését, amelyben a mai hiányos ismeretek miatt utalás sincs e feladatra;

- egyre népszerűbb formája az írott sajtónak az új Internet-lapok jelentkezése. Ezek kiesnek mindenféle támogatási rendszerből, - ezen változtatni kell. Pl. a nemrégiben a "Természet és társadalom fejlődéséért" elnevezésű közalapítványra elkülönített másfél milliárdból nem csak egy új "kormányközeli" hetilap támogatására kellett volna pénzt fordítani. Ehhez a pénzhez már nem lehet hozzáférni, de a 2002-es költségvetésben ugyanezen alapítványnak szánt 5000 millió forintot illetően az MSZP kapcsolódó módosító indítványban javasolja az összeg jelentős részének az Internet-lapok támogatására történő felhasználását;

- a közeljövőben megalakul a Parlament Informatikai Bizottsága. Az MSZP javasolja, hogy munkája kezdetén közösen ülésezzen a Kulturális és Sajtó Bizottsággal, amelyre hívják meg az Internetes lapok főszerkesztőit, a szakmának a média és az Internet határterületén működő képviselőit, és együtt tekintsék át, kire milyen feladat hárul. A koordináció pedig nem az ORTT, hanem az Informatikai Bizottság feladata!

Márfai P.