Bereske Creative Commons License 2000.11.16 0 0 topiknyitó
A témában kicsit elfogult vagyok, hiszen hosszú ideje tagja vagyok a csapatnak. Ez egy "rövid" bemutatás a csapatról Ottmár Attila barátomnak köszönhetően:

A Musical- és Táncstúdió története:

A III. Béla Gimnázium Musical- és Táncstúdiója 1997. januárjában alakult mintegy 30 fővel azzal a határozott céllal, hogy jótékonysági előadást hozzunk létre a Bajai Városi Kórház Gyermekosztályának javára.

A társulat négy hónapos felkészülés után első ízben - a tervezett három előadás helyett a nagy érdeklődés hatására - négyszer állt színpadra a bajai József Attila Művelődési Központ színháztermében. A gálaest címe, melyen népszerű hazai és külföldi musicalrészletek csendültek fel, „Bélások a gyermekekért” volt.

A siker több diáknak is meghozta a kedvét a közös munkához, így 1998. májusában már 53-an álltak startra készen, amikor a második gálaest, a „BéláShow - avagy újra a beteg gyermekekért éneklünk” bemutató előadásán felgördült a függöny. A sikeres műsort ötször mutatta be a társulat - ismét eggyel többször az eredetileg tervezettnél.

Harmadik produkciónk, melyre hét hónapig készült az együttes, s mely a „BéláShow 2 - avagy buli van a suliban” nevet kapta, gyökeresen eltért az előző két év előadásaitól: egy összefüggő történetet mesélt el, mely a diákok életét mutatta be egy nem éppen átlagos tanítási nap keretében, a reggeli felkeléstől a tanórákon, szüneteken, délutáni elfoglaltságokon keresztül egészen egy esti házibuliig. A társulat - melynek létszáma újabb 7 fővel gyarapodott - minden eddiginél több, látványosabb, mozgalmasabb tánccal, humoros dialógusokkal, mai és nosztalgikus slágerekkel, sőt saját szerzeményű dalokkal is meglepte a közönséget, összesen öt alkalommal a bajai színházteremben.

Negyedik produkciónkra 2000 tavaszán került sor, ekkor mutattuk be a "BéláShow 3 - avagy (m)ilyenek voltunk..." című jótékonysági gálaműsorunkat. Ahogy a cím is jelzi, itt egy kicsit visszaemlékeztünk a társulat eddigi munkájára, s az új dalok, táncok mellett válogattunk az elmúlt évek repertoárjából is. Ez a műsor egyben egy szakasz lezárását is jelentette a társulat életében. 2001 tavaszán új tervekkel szeretnénk a város közönsége elé állni.

Ám nemcsak a Gyermekosztályon próbáltunk meg már segíteni. 1998. november 13-án részt vettünk a Kiscsávolyi Óvoda gyermekei javára rendezett jótékonysági gálaműsoron, aztán november 27-én a József Attila Művelődési Központtal közösen „Legyünk együtt fiatalok” címmel a város nyugdíjasait örvendeztettük meg egy meglepetés műsorral, majd december 12-én a Tisza áradása következtében bajba jutott árvízkárosultak javára szerveztünk jótékonysági gálaestet szintén a művelődési központtal közösen. A nyári vakációban több ezren láthatták a társulat produkcióját a Szentháromság téren, először az RTL Klub Road Show-jának bajai rendezvényén, majd az immár nemzetközi hírű „Bajai Népünnepélyen”.

Az évek múlásával lassan kinőttük Baja város kereteit. A társulat már visszatérő vendégnek számít Nagykőrösön, ahol háromszor vendégszerepeltünk. Kétszer egyik fő szponzorunk, a DÉMÁSZ Rt. Nagykőrösi Üzletigazgatóságának meghívására léptünk fel a helybeli Arany János Művelődési Központ színháztermében. A harmadik szereplésre 1999. májusában került sor, amikor egy nagykőrösi vállalkozó - aki látta múlt évi előadásunkat, s szponzoraink táborába is belépett - ismét meghívta a társulatot, hogy a „BéláShow 2”-t hatodszor is bemutatva tartsunk egy jótékonysági előadást a nagykőrösi Pest Megyei Csecsemőotthon állami gondozott gyermekei javára. Ezen a gálaműsoron kétszázezer forintot sikerült összegyűjtenünk az árva gyerekek javára.

A társulat alapelvei, céljai:

1997. januárjában, a Musical- és Táncstúdió megalakulásának napján határozottan megfogalmaztuk alapelveinket, céljainkat, melyek alapján azóta is dolgozunk. Ezek a következők:

 előadásaink teljes bevételével a Bajai Kórház Gyermekosztályának alapítványát, a „Bajai Gyermekosztályért Alapítványt” támogatni;

 a III. Béla Gimnázium tehetséges, énekelni és táncolni szerető diákjainak lehetőséget nyújtani egy összetartó, színvonalas csapat tagjaként tudásuk kibontakoztatására, prezentálására nemcsak az iskola tanárai és tanulói, hanem Baja város és környékének lakossága előtt is;

 műsorainkkal egy kellemes, szórakoztató estét biztosítani a zenét, táncot kedvelő embereknek, valamint kedvet csinálni, bemutatni a musicalek színes, kimeríthetetlen világát;

 tevékenységünkkel egyfajta hagyományt teremteni Baján, továbbá célunk, hogy előadásaink a város kulturális életének szerves részét képezzék.

Céljainkat azóta - szponzoraink, valamint a közönség támogatásának köszönhetően - sikerült megvalósítanunk. Az eddig négy színpadra állított jótékonysági gálaest-sorozat alkalmával, melyet mintegy 7000 ember látott Bajáról és környékéről, több mint másfélmillió forintot sikerült összegyűjtenünk a Bajai Városi Kórház Gyermekosztálya javára. A társulat eredményességét jelzi az egyre növekvő csapatlétszám is; a jelenlegi 60 fő között megtalálható minden korosztály 13-22 éves korig, hiszen már elballagott társaink is szívesen visszajárnak, és részt vesznek munkánkban. Városunk polgárai elismerték és megszerették tevékenységünket, társulatunkat, és minden év tavaszán kíváncsian várják új produkciónkat.

A Musical- és Táncstúdió jellegzetessége, hogy önállóan, minimális tanári segítséggel működik, így a pedagógiai programban is fontosnak tartott kreativitás, önálló, alkotó gondolkodás és együttműködési készség a fő mozgatórugói munkánknak. A koreográfiák, a rendezés, a díszlettervezés- és kivitelezés, a világosítás, a reklámozás...stb. mind-mind diákok tevékenységének gyümölcsei.

A Musical- és Táncstúdió előadásainak létrehozását szponzoraink szíves támogatásának köszönhetjük. Az évek folyamán egyre több vállalat, magáncég, vállalkozó lépett támogatóink sorába. Reméljük, ez az elkövetkezendő időben is így lesz, hiszen a társulat továbbra is szeretné folytatni tevékenységét nemes célok érdekében. Szponzorainkat természetesen minden plakátunkon, szórólapunkon, hirdetésünkön feltüntetjük, melyeket az előadások idején több száz példányban osztunk szét a város és környékének területén. Ezen felül minden egyes műsorunkon szóban is megemlítjük támogatóinkat.

Gergő